SDE

У Самборі вшанували пам'ять Блаженних Йосафата Коциловського і Григорія Лакоти [фото]

25 листопада 2020
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
22 листопада у Самборі вшанували память Блаженного Йосафата Коциловського і Блаженного Григорія Лакоти, єпископів Перемишльсько-Самбірської єпархії. З нагоди цієї події до Прокатедрального собору Покрова Пресвятої Богородиці прибув владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, який відслужив Божественну Літургію. Йому співслужили: декан Самбірський о.Богдан Добрянський, адміністратор храму о.Володимир Коркуна, о.Борис Зубаль, о.Флор Дашинич, о. Дмитро Сенейко, протодиякон Богдан Криницький.

“Не бійся, тільки вір”, - цими словами з Євангелія наголосив владика Григорій, надихався Блаженний Григорій Лакота, який віддав своє життя за віру і увінчаний вінком нев'янучої слави. Наприкінці Богослужіння відбулося благословення вірних мощами Блаженного.

Додамо, що у серпні 1928 року Блаженний Йосафат Коциловський і Блаженний Григорій Лакота були учасниками коронації чудотворної ікони Самбірської Богоматері. Їх слід і надалі залишається в історії Самбора. Після проголошення їх Блаженними у червні 2001 року св.Папою Іваном Павлом ІІ, вони постали в мозаїчних іконах, які встановлені при вході до храму Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі і освячені владикою Ярославом 28 серпня 2007 року.
26 квітня 2015 року, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав освятив наріжний камінь під будівництво нового храму Блаженних Йосафата Коциловського та Григорія Лакоти в Самборі. Цього ж дня для Покровського собору були передані мощі Блаженного Йосафата Коциловського, а 21 листопада 2020 року парафії передали мощі Блаженного Григорія Лакоти. З нагоди 70-х роковин переставлення до вічності Блаженного Григорія Лакоти, його мощі були виставлені для почитання у соборі Покрова Пресвятої Богородиці.

За повідомленням Степана ПАВЛІШАКА

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Автор світлин Степан ПАВЛІШАК

  

Теми: Григорій (Комар), Прокатедральний собор, Григорій (Лакота)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори