SDE

У Дрогобицькій семінарії відбулася конференція з нагоди 75-ліття Львівського псевдособору [відео]

20 березня 2021
Друк E-mail
www.dds.edu.ua
19 березня 2021 року в актовому залі Дрогобицької духовної семінарії пройшла наукова конференція з нагоди 75-ої річниці Львівського псевдособору. Головними доповідачами симпозіуму були викладачі семінарії о. д-р Володимир Івасівка, п. д-р Олег Цимбалюк, п. ліц. Ігор Бриндак. Розпочався захід з молитви, яку очолив ректор семінарії о. Мирон Бендик.

Після короткого фрагменту з відео історичних подій псевдособору, з першою доповіддю на тему: «Причини і передумови Львівського псевдособору» виступив п. Ігор Бриндак. Історик розповів про підступи більшовицької влади та її намагання брехнею схилити на свій бік нашу Церкву. За словами п. Ігоря, ідея ліквідації УГКЦ визрівала ще задовгго до Псевдособору.

Затим було репрезентовано відеоролик про історію Перемиської єпархії, до складу якої на на момент проведення Львівського псевдособору входили території сучасної Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Детальніше про її долю розповів о. Володимир Івасівка у своїй доповіді на тему: «Львівський псевдособор та його наслідки для духовенства й вірних Перемиської єпархії УГКЦ». «Перемиська єпархія по завершенні Псевдособору зазнала значних демографічних, кадрових, майнових та культурних втрат», – підсумував дослідник.

З нагоди спомину про тогочасні події було задекламано вірш «Вірні» (автор: семінарист IV-го курсу бр. Василь Коваль) у виконанні семінариста II-го курсу бр. Богдана Мацьковича. Опісля заключну доповідь виголосив п. Олег Цимбалюк, представивши спільноті тему під назвою «Доля деяких священиків Перемиської єпархії у межах Дрогобицької області до і після Львівського псевдособору».

Доповідач зосередив увагу на чотирьох священиках, які служили на території тодішньої Дрогобицької області і не долучилися до так званої «Ініціативної групи по возз'єднанню Греко-католицької церкви з Православною». До числа цих священиків увійшли о. Петро Мекелита, декан Бориславвський, о. Михайло Жук, декан Дрогобицький, о. Андрій Круцько, декан Меденицький, та о. Олександр Тимкевич, в. о. декана Підбузького.

Разом і з тим, п. Олег коротко розповів про долю 18-ти священиків, які в силу певних обставин не змогли втриматися від тиску більшовицької влади і погодилися на «воз’єднання». Реферант закликав присутніх не робити поспішних висновків та не зачислювати до числа зрадників тих осіб, які перейшли до РПЦ, позаяк більшість із них прийняли це рішення примусово, не витримуючи тортур та побоюючися за життя своїх рідних. Як зазначив п. Олег, деякі з тих отців з часом все ж таки змогли повернутися в лоно УГКЦ.

Наприкінці конференції до слова було запрошено о. Мирона Бендика, який підсумував явище Львівського псевдособору з богословської точки зору. «Внаслідок нецерковного характеру "воз’єднання" в нашій Церкві з’явилися мученики та ісповідники, кров яких, за словами ранньохристиянського богослова Тертуліана, стала насінням християн», - підкреслив ректор. О. Мирон додав, що постава духовенства УГКЦ та їхні подвиги стали духовним орієнтиром для багатьох християн, які, перебуваючи у підпіллі ще довгих сорок років до розпаду Радянського Союзу, не тільки змогли зберегти віру у своєму серці, а й загартували її до нових обставин. Як зазначив богослов, станом на сьогодні УГКЦ є глобальною Церквою, адже вихід з підпілля зумовив її швидкий розвиток не тільки в межах нашої країни, а й по всьому світу.

На завершення проректор з навчальної частини о. Роман Андрійовський подякував організаторам заходу та модераторам за підготовані доповіді, а відтак запросив усіх присутніх розглянути експозицію, приурочену підпільному життя нашої Церкви.

Джерело: сайт ДДС

Теми: семінарія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори