SDE

Старосамбірська парафія УГКЦ відсвяткувала 950-річчя Старого Самбора [фото]

27 травня 2021
Друк E-mail
Древнє місто на Дністром. Одне з небагатьох, вік якого сягає майже тисячі років. Це древнє місто має свого могутнього покровителя - святого Миколая. Церкви, костел, каплиця - усі вони присвячені святому Миколаю. Тож не дивно, що у 2002 році о. Михайлом Николином було запропоновано відзначати День Міста в день його небесного покровителя - 22 травня, на свято перенесення мощів святого Миколая.

Пропозиція була одноголосно підтримана депутатами і втілюється в життя уже майже двадцять років. Цього року, незважаючи, на те що міська влада перенесла урочистості на осінь, парафія УГКЦ вирішила відзначити День міста та вшанувати його небесного покровителя. Тим паче - привід вагомий - 950 років від першої писемної згадки! Святкування тривало протягом цілого дня. Ранком відбулася Літургія з водосвяттям та благословенням полів. По закінченні Літургії о. Михайло Николин привітав усіх вірян зі святом, побажавши в своєму житті брати приклад зі святого Миколая - не пускати холод та байдужість до своїх сердець та не черствіти душею, а також пам'ятати, що кожен з жителів міста є його візиткою та повинен прагнути зробити місто кращим.

Ввечері громада зібралася на території колишнього військового містечка, де вже кілька років як будується храм Перенесення мощей святого Миколая. Саме там відбулася вечірня та благословення водіїв і освячення автомобілів, що традиційно проводиться 22 травня, в день святого Христофора, покровителя водіїв. Привітати містян зі святом та ювілеєм міста, на запрошення о. Михайла, прибув молодіжний сучасний вуличний театр "Gloria Drogobych", під керівництвом о. Андрія Бунь.

Театр презентував виставу-розповідь про Зарваницю разом з етнографічними мотивами. Молоді артисти вразили присутніх своїм мистецтвом, танцями на ходулях, вогняним шоу та запальною енергією. Глядачі гаряче приймали акторів, а по завершенні вистави ще довго не відпускали театр своїми аплодисментрами та спільними фото на згадку. З нагоди свята в парафії та на згадку про відвідини Старого Самбора, о. Михайло подарував колективу театру книгу - дослідження історії міста краєзнавця Олександра Глінки, яку він присвятив 950-річчю міста. А яке ж свято без солодощів? Протягом урочистостей ними пригощали усіх невтомні акитвні парафіяни військового містечка, які, під керівництвом Марії Головчак, внесли велику лепту для забезпечення комфорту для присутніх. Закінчився цей чудовий травневий вечір спільним виконанням "Ой хто хто Миколая любить".

Хочеться подякувати о. Михайлу Николину за його небайдужість і бажання зробити життя мешканців міста яскравішим. Подякувати о. Андрію Бунь за те, що радо прийняв запрошення і зробив усе щоб вистава відбулася. Дякуємо колективу театру "Gloria Drogobych" за їх майстерність. А також усім небайдужим парафіянам , хто прийняв участь в організації свята.

"Хто не був - багато втратив ", - так лаконічно прокоментувала день 22 травня одна з парафіянок. І вона права. Бо свято дійсно вдалося!

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

  

 

Теми: Комісія у справах молоді, Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори