SDE

Владика Григорій: Живучи тут на землі, ми одночасно пам’ятаємо про наше покликання до вишнього, небесного, невидимого, духовного до світу, де є ангели, головні жителі цього світу

23 листопада 2021
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
21 листопада, у свято святого архистратига Михаїла, владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії відвідав парафію с. Лішня, де з нагоди 200-ліття місцевого храму освятив новий престіл. Відтак єпископ відслужив Божественну Літургію у співслужінні о. Анатолія Полянка (декана Лішнянського), о. Олега Кекоша (адміністратора парафії), о. Мирона Бендика (ректора Дрогобицької семінарії) та священиків Лішнянського, Дрогобицього, Трускавецького деканатів.  

 

Під час проповіді владика Григорій наголосив на мудрості попередніх поколінь, які обрали за покровителя храму святого архистратига Михаїла. «Якими були мудрими ваші предки, що цього Божого архангела, полководця небесних сил вибрали за свого небесного заступника і під його архангельський захист віддали себе, своїх дітей, свою майбутність; маючи велику надію, що цей могутній провідник небесного війська захистить тих, що моляться про його заступництво, від усіх підступів диявола, від його атак», — сказав єпископ.

Відтак проповідник зазначив, що у Символі віри словами — «Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, і всього видимого і невидимого» — християни стверджують свою віру в невидимий світ. «Коли ми згадуємо про світ невидимий, то одразу постає питання: Як він виглядає? Хто в цьому світ є? Чому ми його не бачимо? Чи ми можемо в цей світ проникнути?» — сказав владика Григорій. За словами єпископа, це добре, коли людина ставить собі такі запитання. «Було б набагато гірше, якщо ми до цього світу були байдужими», — додав проповідник.

Далі владика Григорій зауважив, що людина є унікальним Божим створінням, яке Господь поставив на межі видимого і невидимого світів. «Ми маємо тіло — частину цього видимого світу, — а також — безсмертну душу, що належить вже до світу невидимого. Тож, живучи тут на землі, ми одночасно пам’ятаємо про наше покликання до вишнього, небесного, невидимого, духовного до світу, де є ангели, головні жителі цього світу», — сказав владика Григорій.

Проповідник також звернув увагу на те, що святкове євангельське читання пригадує про битву у невидимому світі між ангелами. «Деякі з ангелів, за прикладом люцифера, збунтувались проти Бога, свого Творця, і відмовились Йому служити, а інша частина, за прикладом архангела Михаїла, постала проти цих збунтованих ангелів», — пояснив владика Григорій. До цієї події відкликається Ісус, коли каже: «Я бачив сатану, що наче блискавка падав із неба» (Лк. 10, 18). Бунтівні духи після свого упадку стали злими ангелами, дияволами, ворогами Божими. «Вони стали не тільки ворогами Божими, але також ворогами Божого творіння, вінцем якого є людина. Вони все роблять для того, щоб людину від Бога відірвати, щоб позбавити нас вічного щастя бути з Господом Богом», — сказав владика Григорій.

Після завершення Літургії владика Григорій подякував о. Олегу за душпастирське служіння на парафії, а також усім добродіям і жертводавцям, які подбали про оновлення храму і спорудження нового престолу.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Лішнянський деканат, Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори