SDE

У Самборі вшанували пам'ять ісповідника віри о.Юстина Романа [фото]

07 січня 2022
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
40 років тому, 31 грудня 1981 року відійшов до вічності о.Юстин Йосиф Роман, ЧСВВ. Народився ісповідник віри 2 лютого 1912 року у с. Босько Сяноцького повіту на Лемківщині. 22 серпня 1929 року, вступив до Василіянського Чину і під час облечин в чернечий одяг взяв ім’я Юстин. Закінчивши новіціят у Крехівському монастирі, 7 квітня 1931 року склав перші тимчасові обіти, а 12 лютого 1935 року, на свято трьох Святителів, у монастирі в Лаврові склав Богові довічні чернечі обіти.

1947 року заарештований у Перемишлі УБ, де душпастирював і переданий НКВД у Львові та засуджений на 8 років таборів. У 1955 р., після повернення з Воркути, спочатку проживав з братом і його сім’єю у с. Нагірному Самбірського р-ну на Львівщині, а згодом оселився в м. Самборі, де влаштувався на роботу, а у вільний час виконував священиче служіння. Проводив священичу діяльність у сусідніх із Самбірщиною районах Підкарпаття.

Відійшов по вічну нагороду о.Роман 31 грудня 1981 року в лікарні у м. Дрогобичі. Похований у м. Самборі.

У день 40-х роковин переставлення до вічності о.Юстина Романа,ЧСВВ поминальну Святу Літургію у церкві Різдва Пресвятої Богородиці м.Самбора 31грудня 2021 року Божого служили о.Йосиф Кралька,ЧСВВ, ігумен монастиря отців Василіян у Дрогобичі, о.Симеон Манько,ЧСВВ, ігумен монастиря у Добромилі, о.Назрій Лех,ЧСВВ, о.Роман Шуп'яний,ЧСВВ, о.Іван Вербіцький.

Звертаючись до вірних, о.Йосиф наголосив, що ми сьогодні зібралися щоб вшанувати пам'ять душпастиря, якого багато хто з вас пам'ятає. Період підпілля є найбільшим свідченням перебування священника між людьми. Серед них і був о.Юстин. Ми сьогодні дякуємо Богу за дар життя о.Юстина, що він посилає нам таких людей, які були вірні церкві і народу, не зважаючи на переслідування і тортури.

Опісля було віправлено панахиду на могилі о.Юстина на цвинтарі у Самборі.

За матеріалами фейсбук-сторінки Степан ПАВЛІШАК

фото — Степан Павлішак

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори