SDE

Владика Ярослав: Історія Єрусалима вчить, що для кожної людини існує тільки дві можливості − прийняти Христа або Його відкинути

17 квітня 2022
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
17 квітня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, в м.Самбір. Під час богослужіння владика Ярослав уділив священичі свячення диякону Володимиру Фіричу.

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що перед Світлим празником Воскресіння Христового, Церква святкує подію торжественного входу Христа в місто Єрусалим, яка розкриває нам велич і славу нашого Господа (див. повний текст проповіді). "Квітна Неділя, або Славний в’їзд Ісуса в Єрусалим − це один із найрадісніших днів Його земного життя, упродовж якого Він уникав почитання і слави, що належали Йому як Божому Синові, але наприкінці Своєї земної місії, перед самими страстями Христос тріумфально в’їжджає в Єрусалим. Він добровільно наближається до мук і смерти, як Сам запевняє, кажучи: «Я бо кладу моє життя, щоб знову його взяти. Ніхто його в мене не забирає, бо я сам кладу його від себе. Владу бо маю його покласти і владу маю назад його забрати...» (Йо. 10, 17-18)", - сказав проповідник.

Далі владика Ярослав додав, що у Витанії чимало людей стали свідками того, як Ісус воскресив із мертвих Лазаря. "Воскресити мертвого, і то вже по декількох днях, − це був надзвичайний доказ, що Чудотворець, Який воскресив Лазаря, має владу над смертю. Чогось подібного дотепер не бачив ніхто. Народ вірив, що це є найбільшим свідченням про Месію. І тому не дивно, що люд, який звідусіль зібрався в Єрусалимі для святкування старозавітної Пасхи, зворушений тим, що сталося, вийшов вітати Чудотворця з Назарета, виголошуючи: «Осанна!»", - пояснив єпископ. Зустрічаючи Ісуса, люди, сповнені радости, кидали Йому під ноги пальмове віття і стелили одежу.

Опісля проповідник наголосив, що народ у Єрусалимі вітав Христа, але Господь знав, що скоро ці ж люди будуть домагатися Його смерти, а «Осанна!» зміниться на «Розіпни Його, розіпни!». "Коли фарисеї вимагали, щоб Він змусив людей, які тріумфально супроводжували Його на шляху до Єрусалима, замовкнути, Ісус відповів: «Коли оці замовчать, кричатиме каміння» (Лк. 19, 40). І це сталося під час Його хресної смерти, коли «земля затряслася, скелі порозпадались; гроби відкрилися, багато тіл святих померлих устали і, вийшовши з гробів по його воскресінні, ввійшли у святе місто й багатьом з'явились» (Мт. 27, 51−53)", - сказав владика Ярослав.

Відтак владика Ярослав зазначив, що історія Єрусалима вчить, що для кожної людини існує тільки дві можливості − прийняти Христа або Його відкинути. Про це говорить сам Христос: «Хто не зо мною, той проти мене» (Лк. 11, 23). "Засадничо ми вибираємо Христа, хоча свідомі своєї слабкости, своїх гріховних упадків, та попри все, Божа любов не перестає закликати нас приходити до Нього, а Він подасть нам ізцілення, облегшить тягар нашої втоми (Мт. 11, 28−30)", - додав проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), свячення

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори