SDE

У Дрогобичі молитовно вшанували 5-у річницю відходу до вічності Блаженнішого Любомира [фото]

31 травня 2022
Друк E-mail
Фото Назара РЯПОЛОВА
31 травня у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника, і грона єпархіального духовенства відслужив поминальну Літургію з нагоди 5-ої річниці відходу до вічності Блаженнішого Патріарха Любомира.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що, святкуючи Христове Воскресіння, ми є свідками Божої любові до нас, любові Отця, яку Він виявив у Своєму Сині, щоб звільнити людину від гріха. "Це таїнство спасіння. Отець посилає Сина, який на землі об’являє Його волю і Його любов, які остаточно є бажанням спасіння всіх людей. Син Божий, Ісус Христос, обіцяє зіслати Святого Духа для освячення відкуплених вірних. У Святому Дусі через Сина ми можемо звертатися до Отця Авва Отче", - сказав єпископ.

Відтак проповідник зауважив, що ікономія спасіння і освячення людини у Пресвятій Трійці звершилася в історії спасіння зі сходженням Святого Духа у П’ятдесятниці. "Божий задум спасіння продовжує втілюватися у житті кожного з нас. Все наше життя – це таїнство освячення і спасіння. Ми покликані бути його учасниками: Христос залишає нам таїнство Пресвятої Євхаристії і закликає творити це на Його спомин". - наголосив єпископ.

У кожній святій Літургії і в кожній Євхаристії відбувається воспоминання таїнства нашого спасіння і дається можливість взяти в ньому участь. "Коли ми сьогодні творимо молитовну пам'ять про померлих, то це не тільки пам'ять, молитовний спогад, але наша євхаристійна молитва, безкровна жертва є повторенням пасхальної жертви Христа, якою Він відкупив весь людський рід. Тому в молитві єднається вся Церква – Небесна і Земна, яка є містичним Тілом Христовим", - пояснив єпископ.

Далі владика Ярослав пригадав вірним, що в цей день минає п’ята річницю переставлення до вічності нашого духовного Батька світлої пам’яті Блаженнішого Патріарха Любомира. "Він без перебільшення був найбільш шанованою людиною в Україні у XXI столітті. Однак, коли його питали: «Ким ви хочете бути?», - він казав: «Я хочу бути доброю людиною». Для того він вчився, багато слухав, прислуховувався, радився, вступив у семінарію, став священиком, а згодом монахом", - зазначив проповідник.

Аби вповні бути людиною, потрібно поставити собі запитання: а хто така людина? Відповідь ми знаходимо в Євангелії: Бог, Син Божий, ради нашого спасіння прийняв людську природу – став людиною. "Для того щоби бути доброю людиною, Блаженніший Любомир Гузар з дитинства, проведеного у Львові, згодом втікаючи від бомб, будучи учнем в Австрії, студентом в Америці, священиком, монахом в Римі, а згодом єпископом і Патріархом в Україні, дивився щодня на Бога Чоловіка, Його слухав і з Ним спілкувався", - наголосив владика Ярослав.

Бути людиною нелегко. "Коли супроти нас коїться недобра поведінка, ми хочемо тим же відповісти, нас багато хто і що принижує. Блаженніший Любомир піднімав наш зір своїм словом і прикладом, щоб ми повірили в Ісуса Христа, Його знали і чули, з Ним спілкувалися і переконалися, що тільки в Ньому і через Нього ми стаємо людьми", - сказав єпископ.

Крім того, проповідник відзначив особливу рису Блаженнішого Любомира - вміння підшукати для кожного відповідні слова. "Багатогодинні розмови і зустрічі з ним заряджали, незважаючи на зовнішню неміч, твердим оптимізмом. Він є справжнім нащадком митрополита Андрея Шептицького та патріарха Йосифа Сліпого, адже відігравав надзвичайно важливу роль не лише для Української Греко-Католицької Церкви, не тільки для всієї нашої держави, а й для всього світового українства", - пригадав владика Ярослав. За його словами, мова, глибина слів, мудрість думок Блаженнішого Любомира свідчили про глибоку чернечу основу його життя.

Наприкінці свого життя Блаженніший Любомир часто повторював: «Я відчуваю, що в мене є один обов'язок - молитися. Зараз у мене є багато часу. Я вже не можу робити багатьох речей, але ніхто не може відняти в мене можливості молитися за свій народ». "Ми сьогодні, молячись і дякуючи Богові за Блаженнішого Любомира, візьмімо із собою в практичне виконання це коротке його слово «Бути Людиною»", - закликав вірних владика Ярослав.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Назара РЯПОЛОВА

 

 

Теми: Блаженніший Любомир, Ярослав (Приріз), Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори