SDE

Владика Ярослав: Віра провадить нас до Божої всемогутності

25 липня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  23 липня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Преображення Господнього в м. Стебник. У співслужінні о. Андрія Осередчука (адміністратора парафії) і священиків Трускавецького, Дрогобицького деканатів єпископ відслужив Архиєрейську Літургію.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що євангельські історії перших неділь після Зіслання Святого Духа багато розповідають про віру (див. повний текст проповіді). "Віра захищає нас від впливу злого духа і всяких гріхів. Вона провадить нас до Божої всемогутності, яка оздоровляє нас з різних недуг, дає силу нести тягарі життя, зближає людей між собою, зокрема у випробуваннях", - пояснив проповідник.

Відтак проповідник пояснив недільне євангельське читання, яке розповідає про те, як Ісус зцілив двох сліпців. Єпископ зауважив, що важливо поглянути на це зцілення крізь призму месіанських очікувань Ізраїля провіщених пророками: «Тоді прозрять у сліпих очі, й у глухих вуха відтуляться. Тоді кульгавий, мов олень, підскочить; язик німого піснею озветься, бо в пустині ринуть води і в степу потоки» (Іс. 35,5-6). Тобто дане чудо Ісуса підтверджує, що Він є обіцяний пророками Месія.

Два сліпці благали Христа про зцілення коли Він йшов дорогою до одного дому. Проте Він відповів на їх прохання аж тоді, коли вони зайшли за Ним у дім. "Так Христос неначе випробовує їхню віру, хоче почути від них визнання їхньої віри. Господь наперед знає те, чого нам потрібно, але бажає чути прохання як вияв нашої віри. Незрячі звертаються до Ісуса: «Помилуй нас, сину Давидів». Вони не просять тільки прозріння, а помилування", - сказав проповідник. Прохання про помилування є важливішим від бажання тільки тілесного оздоровлення, адже воно стосується помилування, зцілення цілісної людини.

Далі єпископ зауважив, що подія зцілення двох сліпців спонукає звернути окрему увагу на біблійну символічність слова "бачити", яке означає бути віруючим. "Віра – це є особлива властивість людської особи проникати в глибину дійсності, бачити набагато глибше, ніж це можуть зафіксувати лише тілесні очі, і тому віра часто ще називається прозрінням, просвіченням людини", - пояснив єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав наголосив, що кожна людина потребує Божого змилування. "Коли наш народ потерпає від зухвалого та жорстокого агресора московита, коли бойові дії ведуться на землі, в повітрі і на морі, ми благаємо у Господа про особливу підтримку для наших воїнів, тому наслідуймо євангельських незрячих у їх молитві: «Ісусе, сину Давидів, помилуй наш народ, нашу державу, наше воїнство, терплячий і страждаючий наш Божий люд, допоможи нам знову стати віруючим і повноцінним Твої народом»," - сказав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Андрію Осередчуку за пастирське служіння на парафії. Єпископ подякував вірним і добродіями храму за їхню турботу про святиню.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Трускавецький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори