SDE

Владика Ярослав: Чудовою благовістю є те, що Бог потребує нас

02 серпня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
30 липня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м.Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання підкреслює надзвичайне Боже милосердя і любов, яка в розповіді євангелиста Матея виливається двома цілющими джерелами: зцілення недужих та помноження хлібів (див. повний текст проповіді). "Ісус щойно втратив Йоана Хрестителя – свого родича і сподвижника, і це очевидно було наочним прикладом, що чекало на самого Христа. Господь відходить на самоту, але Його знаходять люди, і тоді свій особистий смуток Він перемінює у співчуття з потребуючими – змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих, через вияв свого милосердям Господь подає людям надію і життя", - зауважив єпископ.

Проповідник зауважив, що Ісус Христос помножив хліби для п'яти тисяч людей на спомин старозавітної події, коли Божий народ сорок років подорожував пустелею. "Найважливішою наукою, що її дав Господь Бог тоді своєму народові, було те, що успіх мандрівки ізраїльтян, тобто можливість посісти обітовану землю, не залежить від їхньої здатності долати труднощі. Успіх залежить від Бога, Господь є господарем життя, Він дає воду серед пустелі, життя серед смерті, світло серед темряви, надію серед відчаю", - сказав проповідник.

Цим чудом Ісус бажає пригадати Своїм учням не тільки небесний хліб – манну, яка колись наситила старозавітний Божий люд у пустелі. "Він сповіщає про укладення Нового Заповіту між Богом і всім людством, – Заповіту, що буде запечатаний у Його Крові хресною жертвою. Тож цей помножений хліб є пророчим прообразом Хліба, яким є Христове Тіло, таїнственно присутнє для нас у Святій Євхаристії", - пояснив єпископ. За словами проповідника, цей Хліб, розподілений на спомин про Його Смерть і Воскресіння, живить і підтримує нас, що є Його Містичним Тілом – Його святою Церквою.

Пояснюючи євангельське читання, владика Ярослав зауважив, що через цю розповідь Христос промовляє до кожного: "Я маю завдання для вас, яке ніхто інший крім вас не зможе виконати". Єпископ зазначив: "Не обов’язково нам володіти великими талантами, щоб служити Богові. Ми є корисними тим, що маємо". На підтвердження цієї думки проповідник навів євангельські слова: «Є тут один хлопчина: він має п’ять ячмінних хлібів, ще й дві риби; та що це на таку многоту» – каже апостол Андрій брат Симона-Петра (пор. Ів. 6,9).

Відтак владика Ярослав додав, що чудовою благовістю є те, що Бог потребує нас. "Бог, який не потребує нікого, однак зі своєю милістю працює через своє творіння – людину. Ми є важливі для Господа, немає значення, що наше життя може здаватись без сенсу, але очевидно воно є унікальне у цьому світі. Бог працює через кожну людську істоту, реалізовуючи свій план для спасіння світу", - додав проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори