SDE

У День посту і молитви владика Ярослав і владика Григорій помолились з родинами загиблих воїнів [фото]

27 лютого 2024
Друк E-mail
www.facebook.com/sde.org.ua
  24 лютого 2024 року Архієреї Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ владики Ярослав та Григорій у День посту і молитви помолились з родинами загиблих воїнів єпархії. Молитва відбулась у двох соборах:у катедральному соборі Пр. Трійці м. Дрогобича та Прокатедральному соборі Покрова Пр. Богородиці. Опісля владики мали спільну трапезу та спілкування із сімʼями загиблих. А також при сприянні військових адміністрацій відбулись вшанування памʼяті загиблих Героїв.

 

Під час проповіді у Катедральному соборі Пресвятої Трійці владика Григорій зазначив, що 24 лютого — це особливий день, який назавжди трагічною сторінкою увійде у нашу українську історію. "Майже для всіх цей день став своєрідним рубіконом. Ми своє життя розглядаємо до 24 лютого, до війни, і після неї. Та війна заторкнула кожну людину, кожного українця, декого більше, декого менше. Від декого ця війна забрала житло, забрала якісь мрії, плани, перекреслила майбутнє. Від декого вона забрала найдорожчих, найлюбіших, вирвала частину серця, поставила таку дуже чорну крапку", - сказав проповідник.

Єпископ наголосив, що жорстока війна, яку проти України розв'язала росія є без жодного перебільшення духовною катастрофою. "Це є виклик, який путінський режим і росія, яка пішла за ним, кинула не тільки людству, але кинула самому Богові. І як би їхні пропагандисти у церковних ризах і навіть с патріаршими титулами не намагалися це зло відбілити, знайти йому якесь пояснення чи оправдання, це зробити неможливо. Ці оправдання виглядають на богохульство, на насмішку, над якимось здоровим глуздом", - наголосив владика Григорій.

Проповідник зауважив, що через війну українці досвідчили багато складних пережиттів. "По-перше, ми зустрілися з дуже великим злом. Злом, яке важко собі уявити за його наслідками і за його велетенським масштабом. У людську голову не може вкластися те звірство і жорстокість, якими супроводжується ця загарбницька війна. У жодній війні, навіть найжорстокішій, ніхто дітей ще не ґвалтував. Ніхто не спричинював таких безумних руйнувань і підлостей, що діються зараз. Ніколи той, хто називав себе братом чи себе таким вдавав, не пхав так віроломно ножа в спину, як є тепер", - зазначив єпископ.

Відтак українці зустрілися з такою ситуацією, коли бракує слів. "Бракує слів пояснити, що відбувається. Особливо нам бракує слів, щоб потішити тих, хто страждають, хто втратили своїх рідних, близьких. Тоді особливо розуміємо, якими безсилими є наші людські слова, якими вони часами бувають пустими, марними... Усвідомлюємо, що тут не спрацюють якісь заготовки, якісь риторичні схеми, що тут треба дати можливість говорити серцю. Серцю співчутливому... Говорити тихо, навіть без будь-яких слів... Деколи просто бути поруч", - зауважив проповідник.

Крім того, в час війни українці досвідчили велику єдність нашого суспільства. "Тією єдністю захоплюється весь світ, навіть її визнають наші вороги, але тому, що єдність є наша найбільша сила, тому вона буде і під найбільшою атакою ворожою. Ворог усе зробить для того, щоби нас поділити і роз'єднати, тому відкиньмо ту спокусу, гадати, хто є більший патріот, а хто менший, хто робить для України більше, хто менше, хто справжній герой, а хто хіба просто герой. Нам і так не бракує поділів, не бракує їх зовсім. Ми вже поділені", - сказав владика Григорій. Єпископ також з сумом ствердив, що за останній час в Україні була найменша кількість одружень, шлюбів, але дуже величезна кількість розлучень. "То є та реальність, у якій ми живемо, то є ті наслідки, що війна неминуче з собою несе. Тому шукаймо тієї єдності поміж собою, або бодай не творімо ніяких поділів і ніяких ворожнеч. Бо поділених і розсварених ворог нас легко матиме за свою здобич", - додав проповідник.

Наприкінці проповіді владика Григорій зазначив, що важливим духовним досвідом для нас є досвід молитви. "Коли нам стає важко говорити навіть своїми друзями. Ми не знаходимо якихось потрібних аргументів, слів. Тоді вартує просто молитися. Молитися за ту людину, до якої ми не можемо достукатися. Молитися за ту людину, яка стала чомусь до нас вороже налаштована, або ми до неї. Молитися у різних ситуаціях", - порадив єпископ.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Катедральний собор Пресвятої Трійці, м. Дрогобич

Прокатедральний собор Покрова Пресвятої Богородиці, м. Самбір

 

 

 

Теми: Прокатедральний собор, Катедральний собор, Григорій (Комар), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори