SDE

Відтепер усі душпастирі УГКЦ мають свого небесного покровителя

26 квітня 2009
Друк E-mail
«Для нас дуже важливо, щоб наші священики з огляду людської культури, людяності, науки, душпастирства були високої якості. Ми стараємося виховувати наших священиків у тому дусі. Тут важливо мати живий приклад людини, душпастиря, яка не жила тисячу років тому, а є ще свіжою у людській пам’яті. Тому для нас пам’ять про о. Ковча, про священномученика Омеляна є надзвичайно важлива. Передусім, як виховний момент доброго прикладу для усіх наших душпастирів, але також важливим є його покровительство, молитва перед Господом Богом за усіх нас, священиків», – сказав Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, у коментарі для провідних телеканалів України після завершення Божественної Літургії, під час якої бл. свщмч. Омеляна Ковча було проголошено покровителем душпастирів УГКЦ.

Урочистості відбулися 24 квітня 2009 року на місці будівництва Патріаршого центру УГКЦ у Києві (вул. Микільсько-Слобідська, 5). У святі взяли участь Архиєпископ Іван Юркович, Апостольський нунцій в Україні, усі єпископи УГКЦ з України, єпископи РКЦ в Україні, майже триста священиків з різних куточків України, Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник, члени дипломатичного корпусу, миряни.

У проповіді, яку виголосив Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, було вказано на важливі сторінки в біографії священномученика Омеляна. «Отець Омелян Ковч – це мученик наших днів, мученик Другої світової війни, універсальний мученик, в якому кожний знайде відповідь на свої питання і приклад для наслідування. Цей священик не шукав своєї вигоди, не рятував свого життя, а допомагав співв’язням гідно завершувати своє земне життя», – зокрема сказав Владика Ігор. (Послухати проповідь Владики Ігоря можна за цим посиланням: www.ugcc.org.ua/fileadmin/user_upload/audio/24.04.2009.mp3)

Після Заамвонної молитви, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, проголосив Декрет Блаженнішого Любомира, у якому бл. свщмч. Омеляна Ковча було проголошено покровителем душпастирів УГКЦ. Тоді зі словами заохоти до єпископів, священиків, дияконів і семінаристів звернувся Глава УГКЦ. «Ми, якщо хочемо бути добрими душпастирями, маємо бути готовими, за прикладом бл. Омеляна, своє життя цілковито присвятити для служіння Богові і ближнім», – зокрема сказав Предстоятель УГКЦ.

Теми: Блаженніший Любомир, Омелян (Ковч)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори