SDE

На Старосамбірщині громада святкувала ювілей повернення в лоно УГКЦ

05 травня 2009
Друк E-mail
4 травня парохія с. Стара Сіль, що на Старосамбірщині святкувала 20-літній ювілей переходу в лоно УГКЦ. Святкування розпочалось Архиєрейською літургією у храмі св. Парасковії. Літургію очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. На Літургії були присутні о. Михайло Низкогуз, який разом з громадою у 1989 р. перейшов у лоно УГКЦ. Радість святкування з місцевою громадою розділили представники громадськості, зокрема п. Іван Гель, котрий на початку 1990-х рр. очолював Комітет захисту прав УГКЦ, та безпосередньо сприяв Старосільській громаді перейти в лоно УГКЦ.
 
Згадуючи у пастирському слові постаті Йосифа Ариматейсько та Никодима, владика Ярослав зазначив: "Сила хреста почала міняти боягузів на героїв, а нерішучих - на мучеників". Адже і Йосиф з Ариматеї, і Никодим, які поховали Ісуса, були членами синедріону, але одночасно таємними учнями Христа. Вони або не прийшли на засідання синедріону, який засудив на смерть Ісуса, або були там, однак боялися заступитися за Нього. "Лише після смерті Ісуса вони подбали про гріб для Нього і саван як для царя", - наголосив архиєрей.
 
Історична довідка:
Храм св. Параскеви, що знаходиться у с. Стара Сіль, згідно з припущенням дослідника М. Драгана, був збудований у XVII ст.
Спочатку це була каплиця, яка після розбудови стала служити за святилище. У 1946 р. храм перейшов у власність РПЦ. У 1989 р. за служіння о. Михайла Низкогуза громада повернулась у лоно УГКЦ. На сьогоднішній час настоятелем храму є прот. Василь Пукій.

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Хирівський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори