SDE

Загальнообовязкове солідарне пенсійне забезпечення. Звідки беруться пенсії?

Друк E-mail
Зазвичай, коли ти молодий, вчишся чи працюєш, то питання пенсій видається не дуже актуальним. Проте, з наближенням пенсійного віку все частіше приходиться задумуватись: «А як же я буду жити, коли перестану працювати. Що дасть мені держава?».

 

Це питання ставлять собі сьогодні не тількі ті, кому до пенсійного віку залишилось 5 – 10 років, але й свідома молодь. Зокрема, їх цікавить: «Звідки беруться пенсії? Від чого залежить їх розмір? На що можу розраховувати від держави? ».

Так склалось історично, що в Україні довший час існував тільки один вид пенсійної системи – загальнообов’язкове державне солідарне пенсійне забезпечення. Скільки людина працює, стільки часу платить пенсійні збори. Коли ж пепрестає вона працювати – отримує пенсію. Весь парадокс полягає в тому, що 35 чи 40 років особа працює, сумлінно сплачуючи все, що вимагає держава, а при досягненні пенсійного віку отримує пенсію, розмір якої не може зрозуміти. Де ж ті гроші, що вона давала державі собі на пенсію?

Справа в тому, що Пенсійний фонд не є фондом у звичайному розумінні цього слова. Це, скоріше, віртуальний фонд, у якому кошти не лежать, як "золото в мішках", а проходять "транзитом" від джерел їх формування до пенсіонерів-отримувачів. ПФУ лише веде облік та адміністрування руху цих коштів. Свого часу нинішні пенсіонери, коли працювали і сплачували пенсійні збори, утримували  тодішніх пенсіонерів.

Як же виглядає процес нарахування пенсійних виплат?

Для нарахування трудових пенсій приймається заробіток, який не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати. Заробіток у частині, яка не перевищує 4-кратного розміру мінімальної заробітної плати, враховується для призначення пенсії повністю. Кожна наступна частина заробітку враховується для призначення в такому розмірі: в межах 5-го мінімуму заробітної плати – 85%, 6-го – 70%, 7-го – 55%, 8-го – 40%, 9-го – 25% і 10-го мінімуму заробітку – 15%.

Пенсії за віком нараховуються за нормою 55% заробітку за стажу роботи в чоловіків 25 років і жінок – 20; з інвалідності І групи – 70%; ІІ – 60% і ІІІ – 40% заробітку, а в разі втрати годувальника – 30% заробітку померлого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Через 2 роки пенсію можна перерахувати за умови, що за ці 2 роки середній заробіток вищий, ніж той, з якого раніше було нарахована пенсія. Якщо пенсіонер бажає повернутися на раніше отримувану пенсію, проводиться не переведення з однієї пенсії на іншу, а відновлення раніше призначеної пенсії.

Нарахування пенсії працівникам деяких категорій і професій має свої особливості. Ця особливість полягає у правилах визначення заробітку для нарахування пенсій. Чинне пенсійне законодавство на цю особливість зважає, і на них поширюється загальний порядок нарахування пенсій.

Під час нарахування пенсій громадянам України, які працюють в установах за кордоном чи в міжнародних організаціях, за основу береться заробітна плата, яку вони отримували перед від’їздом, або за їхнім вибором заробіток, визначений для громадян України – переселенців із інших держав. Порядок виплати пенсій викладено в статтях 84, 92 Закону України “Про пенсійне забезпечення” і відомчих нормативних актах. Після призначення пенсії всі документи надходять спеціалістові з виплати, який на їх підставі відкриває особливі рахунки пенсіонерів.

Громадянам, які виїхали на постійне проживання за кордон, пенсії не призначаються. Пенсії призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються за 6 місяців перед виїздом за кордон. Cуми пенсій тим, хто виїхав до інших країн, переводяться щоквартально Пенсійним фондом України, починаючи з дати припинення їх виплати в Україні.

Cуми пенсій, що належать пенсіонерові та неодержані через його смерть, не включаються до спадщини і виплачуються тільки непрацездатним членам сім’ї, які перебували на його утриманні та належать до загалу забезпечуваних пенсією в разі втрати годувальника. Виплачується, якщо за нею звернулися не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

З пенсії може бути утримано не більше 50% її розміру: на утримання членів сім’ї, на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств і організацій, на компенсацію збитків, завданих каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю годувальника, на повернення завищених сум заробітної плати у передбачених законодавством випадках. За всіма іншими випадками стягнень може бути утримано не більше 20% пенсій. Не можна утримувати з пенсії недоїмки за податками, зборами та іншими видами заборгованості.

Є два способи виплати пенсій за місцем проживання пенсіонерів: через відділення зв’язку та ощадні банки. Пенсії належить виплачувати щомісяця наперед.

Чи можна самому вирахувати собі розмір майбутньої пенсії і що при цьому слід врахувати?

Найперше, потрібно правильно вивести індивідуальний коефіцієнт підвищення зарплати, — пояснює Володимир Носенко, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду в Полтавській області. — Із 2004 року для його обрахунку береться власна зарплатня за період, що в даний час перевищує 12,5 років (за будь-які 5 років до 01.07.2000 року та за весь час роботи після цієї дати). Зарплата за ці 12,5 років подається в місяцях. Це 150 місяців. Середній заробіток за цими даними зрівнюється з середньою зарплатою по Україні помісячно на той час. Виводиться 150 коефіцієнтів заробітку. Вони додаються. Це робить комп’ютер. Людина може зробити це сама, якщо має усі дані за місячні зарплати за цей час. Загальна сума ділиться на 150. Так визначається індивідуальний коефіцієнт заробітку.

Треба знати, що заробіток обмежується. До 2000 року це обмеження було на рівні 5,6 середньої зарплати по державі за відповідний період. Із 1 січня 2008 року рівень обмеження складає 8800 грн.

Під час розрахунку пенсії з 1 січня 2008 року не треба додавати до пенсії минулорічне підвищення пенсії зі зростанням середньої зарплати. З нового року цю доплату ліквідовано.

Загалом, щоб визначити розмір пенсії, потрібно індивідуальний коефіцієнт заробітку помножити на середню зарплату під час призначення пенсії за 2006 рік — 928,81 грн та помножити на коефіцієнт страхового стажу. Він є також індивідуальним для кожної людини. Для його визначення потрібно перевести стаж людини в місяці та поділити на 1200 і помножити на нову оцінку трудового стажу за рік, яка з 2008 року становить 1,2.

До цієї суми слід додати доплату за понаднормовий стаж, що обраховується як відсоток від основної пенсії людини (не більше 470 грн) за кожен повний рік роботи (понад 20 років стажу жінкам і 25 — чоловікам).

За словами заступника міністра праці та соціальної політики Олени Гарячої, з прийняттям Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" у солідарній пенсійній системі відбулося чимало позитивних змін. Найперше - зросла вартість одного року страхового стажу на 35 відсотків: з 1% до 1,2% з 1 січня 2008 року та до 1,35% з 1 жовтня 2008-го.

Більш ніж утричі збільшено заробітну плату для обчислення пенсії, яка застосовувалася при перерахунку пенсії у 2004 році. А саме: з 306 грн до 928 грн.  Це дозволить відійти від запровадженої раніше сумнозвісної "зрівнялівки", коли пенсії більшості пенсіонерів встановлювалися на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Заступник міністра праці проінформувала, що середній розмір пенсії з урахуванням зазначених змін у січні 2008 року становить 750 грн, або збільшився на 27% порівняно з минулим роком. А до кінця 2008 року очікується, що він збільшиться до 808 грн або на 37%.

Уряд переконаний, що одночасне збільшення заробітної плати, з якої призначено пенсії, та збільшення вартості одного року страхового стажу дасть можливість забезпечити справедливість у розмірах пенсій, призначених у різні роки, а отже й здійснити їх диференціацію. Якщо у грудні 2007 року середній розмір пенсії перевищував мінімальний на 42% (590 грн проти 415,11 грн), то у січні 2008 року це співвідношення вже становить 60% (750 грн проти 470 грн), а до кінця поточного року досягне 62% (808 грн проти 498 грн).

Як відомо, головним джерелом доходів фонду є обов'язкові збори: податки в розмірі як мінімум 35,3% до нарахованої зарплати, які сплачують усі роботодавці і працюючі. Тому нинішні пенсіонери отримують із ПФУ не власні накопичення, а гроші нинішніх платників.

І якщо з якихось причин нарахована зарплата працюючим зменшується, то знижується і обсяг надходжень до ПФУ.

На кінець 2008 року Пенсійному фонду для виконання зобов'язань із виплати пенсій не вистачило близько 14 млрд. грн. Це відзначив Президент на нараді з міністром фінансів, головами Податкової та Митниці. Незалежні експерти питають: яких наслідків чекати 13,5 млн. українських пенсіонерів? (за словами Віталія Мельничука до ЕП).

Однак цьогорічний дефіцит носить специфічний характер, і є відображенням суто українських реалій. Для того, щоб визначити обсяги видатків Пенсійного фонду на рік, треба перемножити середню заплановану пенсію на кількість пенсіонерів. У бюджеті ПФУ на 2008 рік було затверджено 141,2 мільярдів гривень видатків. Пичинами дефіциту ПФУ виявились додаткові зобов'язання уряду, прийняті за межами затверджених видатків ПФУ, а саме: суттєве підвищення державних пенсій з 1 жовтня та закон про підвищення престижності шахтарької праці.

Беручи "підвищені" зобов'язання, що вийшли за межі видатків фонду, уряд, схоже, сподівався на додаткові надходження у зв'язку з економічним зростанням, яке мало місце 2007 року. Але ж у час, коли ці рішення приймалися, головний індикатор фінансового стану України - фондовий ринок - уже впав майже на 50%, а у світі мали місце всі ознаки фінансової кризи.

Треба було зважати на це, не брати нових пенсійних зобов'язань, а принаймні дотриматися раніше прийнятих, які містяться в затвердженому бюджеті ПФУ на 2008 рік. Натомість, як результат, маємо дефіцит у 14 мільярдів гривень і проблему можливої затримки чи невиплати частини пенсій 13,5 мільйонам пенсіонерів у грудні-січні.

І що гірше - "помилка" закладена тепер і на 2009 рік, коли нас може чекати не "специфічний", як цього року, а реальний дефіцит ПФУ, бо, згідно з рішенням Конституційного Суду, розміри пенсій у бік їх зменшення переглядати не можна.

А вже сьогодні підприємства металургії, будівництва, машинобудування, фінансового сектору, інших галузей і сфер економіки зменшують кількість працівників, а також знову переходять на "тіньову" зарплату та скорочений робочий тиждень, що автоматично зменшує доходи ПФУ.

Вже цього року, через демографічну ситуацію, на одного платника податків у ПФУ припадало майже 0,9 пенсіонера. Наступного року кількість працюючих може стати меншою за кількість пенсіонерів, хоч таке співвідношення очікувалось більш ніж на 10 років пізніше.

Пенсійна система України, нажаль, майже на 100% залежить від її державної складової (солідарної системи). Звідси й величезні ризики для держави та уряду, які сьогодні "вилізли на поверхню".

Сьогодні в уряді опрацьовується низка вкрай важливих для пришвидшення темпів пенсійної реформи законів. Серед них - законопроекти України про запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, а також про проведення експерименту із організаційно-технічного забезпечення впровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Не залишено поза увагою уряду й зміни до законів України "Про недержавне пенсійне забезпечення" (щодо розширення переліку об'єктів та нормативів інвестування коштів, удосконалення порядку розподілу інвестиційного прибутку), "Про страхування" (щодо приведення діяльності страхових організацій у відповідність до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення"), "Про банки і банківську діяльність" (щодо приведення діяльності банків у відповідність до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення"), - продовжила Олена Гаряча.

Вона повідомила також, що опрацьовується проект Закону України "Про професійну пенсійну систему". Документ передбачатиме здійснення пенсійного забезпечення окремих категорій осіб, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, або на посадах і в професіях, зайнятість на яких дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та за вислугу років, через недержавні пенсійні фонди.

Прийняття парламентом цих законів та втілення їх норм у життя, переконана заступник міністра праці, дозволить незабаром запровадити трьохрівневу пенсійну систему. "Нарешті будуть забезпечені диверсифіковані джерела отримання доходів у старості, встановиться пряма залежність пенсійних виплат від заробітної плати, з якої здійснювались відрахування на пенсійне забезпечення. Громадяни отримають можливість успадковувати кошти, які були накопичені на персоніфікованих пенсійних рахунках застрахованої особи, оскільки ці гроші вважатимуться власністю людини", - підсумувала Олена Гаряча.

Наталя Копичин
Регіональний консультант м. Трускавець

Теми: НПФ Покрова

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори