SDE

Владика Ярослав (Приріз): "Голодомор став Голготою для нашого народу"

27 листопада 2011
Друк E-mail
У храмах Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбулись поминальні богослужіння за жертвами Голодомору
26 листопада у храмах Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ відбулись поминальні богослужіння за жертвами Голодомору. Цього дня у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича владика Ярослав (Приріз), адміністратор Самбірсько-Дрогобицької єпархії, відслужив поминальну Божественну Літургію. "Минуле століття було для України Хресною Дорогою, на шляху якої наш Великий народ ніс свого важкого хреста аж на Голготу", - звернувся до вірних архиєрей, пригадуючи трагічні сторінки української історії. "Цією Голготою для нашого народу стали 1932-33 роки, коли більшовицькі кати хотіли знищити народ за його любов до свободи, правди та вірності Богові; голодом та насильством вимордовували цілі села та міста Великого Божого народу," - зазначив єпископ.

 

Поминальні богослужіння у Дрогобичі продовжились на центральній міській площі, куди о 16:30 процесійною ходою прибули вірні усіх парафій УГКЦ м. Дрогобича на чолі зі своїми священиками. Поминальну панахиду очолив владика Ярослав (Приріз) у співслужінні 11 священиків.

"Скорбімо сьогодні в нашій духовній і національній пам'яті, однак хай погляд наш і почуття будуть ясними, як полум'я поминальної свічки. Пам'ять про страшну і велику жертву, про мільйони мучеників має бути світлом, яке розганяє морок страху, забуття і смерті", - звернувся архиєрей до присутніх на поминальному богослужінні.

Відтак усі спільно помолились молитву Блаженнішого Любомира (Гузара) за жертвами Голодомору:

"Господи Боже наш! Ми сходимося в цей день, щоб вшанувати пам'ять рідних нам людей, яким через голод відібрали Твій дар життя. Дуже мало можемо для них зробити – хіба згадати їх, поручити їхні прискорбні душі Твоєму Милосердю та схилити голову перед їхнім терпінням.

Але просимо Тебе сьогодні, щоб ми могли почути те, що вони своєю жертвою хочуть нам засвідчити, а саме, що такі трагедії – народовбивства, геноциди та інші злочини проти людства, можуть ставатися. В минулому столітті їх було чимало, але цей наш чисельно усіх їх перевищив. Невинні жертви Голодомору голосять до нас, що як довго люди не схочуть слухати Твоєї спасенної науки, буде спокуса тоталітарними і насильницькими засобами розв'язувати справи людського життя. Ми прохаємо Тебе сьогодні для себе і для грядущих поколінь про дар чуйності, щоб таку спокусу вчасно спостерегти, про відвагу її нап'ятнувати та про силу їй протистояти, а понад усе прохаємо Тебе: наповни наші і всіх людей серця тими чеснотами і благодатями, які потрібні, щоб та жахлива спокуса стала неможливою.

Ще молимо Тебе Господи! Визволи наш народ і сьогодні від усілякого зла, освяти його життя, прикраси чистотою, збережи його почуття в добрих ділах, подай ласку і мир, успіх у вірі та всіх благих починаннях за молитвами Пресвятої Твоєї Матері та всіх святих українського народу яких видала наша Українська Земля, бо Ти єси Бог милості, і щедрот, і чоловіколюбства, і ми Тобі славу віддаємо, з Єдинородним Твоїм Сином, і Пресвятим, Благим, і Животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і навіки віків. Амінь"

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Голодомор, Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори