SDE

Владика Ярослав (Приріз) у неділю Торжества Православ'я: "Час Великого посту - це нагода для відновлення у собі образу Божого"

05 березня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз), правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії
На цьому наголосив правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, звертаючись до своєї пастви з пастирським словом у Першу неділю Великого посту.

Пригадуючи подію 842 р. - перемогу правдивого визнання віри над єрессю іконоборства, - єпископ порівняв її з історією УГКЦ у ХХ ст.: "Ще зовсім недавно в Україні панував безбожний режим, котрий намагався знищити нашу Церкву. Але, незважаючи на усі його старання, ми завдяки вірності своїй християнській традиції та вірі зберегли в чистоті свою віру, благоговійно молились і зберігали той духовний шлях, який нам залишив Христос, Свята Євангелія, Отці Церкви та наші мученики й ісповідники від Володимирового хрещення.".

Відтак владика Ярослав розкрив богословські підстави та зміст іконопочитання. "Ікона об'являє нам Бога. - Зауважив єпископ. - Вона є свідком іншого світу - надприродного, Божого. В іконі домінує не образ земної людини, але образ людини, обожненої Божою благодаттю, преображеної і проникнутої Божим діянням.". 

Наприкінці проповіді владика Ярослав закликав вірних до внутрішньої призадуми: "Питаймо себе щоденно: наскільки мій спосіб мислення є згідний з тим, що говорить щодня Слово Боже, наскільки мій погляд є поглядом Отця і поглядом Христа, котрий лікує, спомагає і милосердиться, наскільки люди пізнають по мені, що Бог є і що Він є найвищою і найціннішою вартістю в житті дочасному і вічному. Ціллю Великого Посту є допомогти нам побачити жалюгідний стан, в якому перебуває ця внутрішня наша ікона і відновити її через покаяння, сповідь, молитву і Євхаристію.". (Читайте повний текст слова архиєрея).

Зазначимо, що у Сиропусну неділю правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицьої єпархії закликав вірних до взаємопрощення, щоб з чистим серцем змогти вступити у Великий піст та отримати від Бога прощення своїх гріхів.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори