SDE

У Єпархіальному музеї відкрилась виставка «Патріарх Йосиф Сліпий у філателістичних виданнях»

08 березня 2012
Друк E-mail
Фото Єпархіального музею
д-р Роман СМИК
5 березня у Єпархіальному музеї м.Трускавця відкрилась виставка «Патріарх Йосиф Сліпий у філателістичних і пропамятних виданнях» зі збірки матеріалів, зібраних впродовж тридцяти років відомим популяризатором та пропагандистом ідей Патріарха доктором медицини Романом Смиком.

Хранитель пам'яті Ісповідника віри, ревного борця за єдність Церкви, послідовного продовжувача справи, розпочатої своїми попередниками – галицькими митрополитами, Роман Смик народився на Івано-Франківщині, але його родина в 1950 році емігрувала у США. Маючи фах лікаря, він упродовж років поєднював професійну діяльність із справою, яка стала для нього покликанням. Але колекціонування й філателія у його випадку не мало жодних натяків на бізнес чи задоволення власних амбіцій. Він служив святій справі – організація виставок, інформування широких кіл громадськості на Заході про УГКЦ і одного з найбільших її подвижників. Пан Роман Смик передав для нашого Єпархіального музею збірку про Йосифа Сліпого, яка послужила основою для створення музею і є постійнодіючою його експозицією. Частина збірки міститься у фондах музею. Із нагоди 120 - річниці народження Патріарха Йосифа Сліпого, цього року Єпархіальний музей зі своїх фондів виставив частину подарованої експозиції. Як філателіст-меценат доктор Смик сформував і подарував аналогічні колекції музеям в Едмонтоні, Воррені, Римі, Мельбурні, Львові, Теребовлі, Бережанах, Українському Національному Музеєві в Чикаґо. За своє меценатство він удостоївся численних відзначень і нагород.

Виставлена експозиція музею побудована насамперед на основі матеріалів зі збірки доктора Романа Смика. Відвідувачі мають нагоду побачити поштові марки, конверти, листівки і пам'ятні стрічки, присвячені Йосифу Сліпому. Ці експонати повертають нас у минуле, коли Патріарх відвідував місця проживання української діаспори (І963-І984 рр.). Є тут також пам'ятні медалі, жетони і стрічки, присвячені Патріархові, поетичні твори мирян, репортажі з місць перебування, офіційні поштові марки і конверти, спеціальні пам'ятні поштові штемпелі, видані поштою незалежної України в 1992-І994 рр., документальні фотографії з похорону Патріарха Йосифа в Римі, афіші виставок філателістичних і пам'ятних видань, інші матеріали. Ці матеріали випускались у США, Канаді, Австралії, деяких інших країнах. Виконані на високому мистецькому та професійному рівні, вони демонструвались на міжнародних виставках, про них писала світова преса.

Усі матеріали у вересні 1992 року доктор Роман Смик передав у власність Української Греко-Католицької Церкви з домовленістю, щоб виставку показувати в різних містах України. Мовою поштових листівок, пропамятних стрічок інших памятних видань експозиція розповідає про життєвий шлях Митрополита про його діяльність на ниві згуртування української діаспори світу. У цих філателістичних марках пропам'ятних стрічках відображена історія нашої Церкви. Це надзвичайно цінний матеріал для майбутнього дослідника УГКЦ. Сподіваємося що праця та щирий ентузіазм доктора Романа Смика заохотять інших до подібної праці на ниві церкви.

Тарас ШАФРАН,
директор Єпархіального музею

Теми: Єпархіальний музей, Йосиф (Сліпий)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори