SDE

Владика Ярослав (Приріз) у Неділю Жінок-мироносиць: "Ранок – це найкращий час для того, щоб зустріти воскреслого Господа у молитві та читанні Його слова"

30 квітня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький
На цьому 29 квітня наголосив Преосвященний владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, під час Божественної Літургії у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

Звертаючись до вірних, владика звернув увагу на глибину богослужіння воскресної Утрені, в піснеспівах якої по-особливому оспівується зустріч жінок-мироносиць, а також апостолів, з воскреслим Христом: "У недільних Утренях, після читання Євангелія, яке розповідає про одну з одинадцяти появ Ісуса після Воскресіння, вірні вітають поцілунком воскреслого Христа у Євангелії. Воскреслий Христос приходить і стає посеред нас. Ми бачимо Його своїми очима і цілуємо своїми устами і молимось "Воскресіння Христове бачивши..."". На думку архиєрея, цією єдиною дією Утреня цілковито охоплює значення Дня Господнього: особисто зустріти воскреслого Христа сьогодні у Його слові і Євхаристії.

У своєму пастирському слові єпископ також поставив за приклад вірним ранній прихід Жінок-мироносиць до гробу Христа: "Наші дні будуть справді благословенними, якщо кожного дня "рано-вранці"... ми звертатимемо свої думки до перемоги Ісуса над смертю". Почавши ранок з Христом – Сонцем правди, – християнин втішатиметься теплом Його проміння впродовж цілого дня.

Наприкінці проповіді владика Ярослав пояснив вірним, чому після воскресіння Ісус захотів зустрітись з учнями своїми саме у Галилеї: "Якраз у Галилеї більшість апостолів мали першу, незабутню зустріч з Учителем, де вони вперше почули Його і пішли за Ним і віддали Йому свої серця". Під час страстей Христових віра апостолів зазнала величезного випробування. Тому їм слід було знову зануритись у цю Галилейську атмосферу і там віднайти Ісуса, відчути новизну і радість першої зустрічі, відновити свою віру і послух. "У житті кожного з нас є Галилея: момент, можливо, давно в минулому, коли ми особисто зустріли Ісуса, почули Його і намагалися йти за Ним," – зауважив єпископ, порівнюючи цей євангельський епізод з життям християнина. Впродовж певного часу гріх, забуття та знеохота віддаляють нас від Господа. "Ісус просить нас оживити пам'ять, полум'я першої зустрічі, і коли ми станемо тим, ким були, ми знову знайдемо Його," – сказав у підсумку владика Ярослав.

Зауважимо, що під час Божественної Літургії владика уділив священичі свячення диякону Андрію Батогу, випускнику Дрогобицької духовної семінарії. Єпископ побажав новопоставленому ієреєві ревно служити у Христовому винограднику.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори