SDE

Блаженніший Святослав в Уневі під час похорону єпископа-ісповідника: "Владико Юліане, ми дякуємо тобі за всі роки молитви, служіння і терпіння" [фото]

07 березня 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Архиєреї несуть домовину з тілом покійного владики Юліана (Вороновського)
Такими словами 5 березня у богослужбовій каплиці на подвір'ї Унівської Свято-Успенської лаври попрощався Блаженніший Святослав з першим єпископом Самбірсько-Дрогобицької єпархії та архимандритом монахів Студійського уставу – владикою Юліаном (Вороновським).

Цього дня Глава УГКЦ відслужив заупокійну Літургію за душу покійного архиєрея у співслужінні владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, владики Богдана (Дзюраха), секретаря Священного Синоду УГКЦ, владики Йосифа (Міляна), єпископа-помічника Київської архиєпархії, владики Тараса (Сеньківа), апостольського адміністратора Стрийської єпархії, та владики Леона (Малого), єпископа-помічника Львівської архидієцезії РКЦ. Близько 200 священиків та кілька тисяч вірних прибули до Унева молитовно провести в останню дорогу свого духовного батька. На богослуженні був присутній Петро Колодій, голова Львівської обласної ради, разом із членами депутатського корпусу.

"Життя преосвященного Владики було життям відданого і дбайливого пастиря, який життя своє віддає за овець", – наголосив під час проповіді владика Ярослав. За словами єпископа, владика Юліян завжди був добрим пастирем: не лякався і не втікав перед тими, хто хотів знищити Христове стадо. Те, що він став священиком, а тим більше єпископом, в умовах підпілля і переслідувань, свідчило про його готовність пожертвувати для Христа і його Церкви усім, навіть власним життям (Див. повний текст слова).

Наприкінці Божественної Літургії Блаженніший Святослав висловив подяку усім вірним, що взяли участь в заупокійних богослужіннях. Від імені цілої Церкви Глава УГКЦ подякував владиці Ярославу, теперішньому єпарху Самбірсько-Дрогобицькому, який "як відданий син довгі роки служив владиці Юліанові як єпископ-помічник, відтак коад'ютор та наслідник на святительскому престолі, ділячи з ним усі радості і смутки, усі його болі і всі перемоги". Сердечну подяку Блаженніший Святослав висловив духовенству, монашеству та вірним Самбірсько-Дрогобицької єпархії, які співдіяли владиці у розбудові єпархії та допомагали нести хрест архиєрейського служіння в роки становлення цієї молодої церковної структури. Рівно ж Предстоятель УГКЦ подякував ректорату й семінаристам Дрогобицької духовної семінарії за служіння і любов, які вони щоденно виявляли владиці. Слова вдячності Блаженніший Святослав скерував лікарям, які турбувались про здоров'я владики Юліана. Відтак Глава УГКЦ поцінував послугу християнської любові, яку виявили покійному архиєрею отці і брати студійського уставу, а також сестри-студитки Свято-Покровського монастиря.

Єромонах Теодор (Мартиняк), ігумен Свято-Успенської лаври, зазначив, що впродовж п'яти днів заупокійних відправ усі мали нагоду пережити духовні реколекції, адже покійний архиєрей "мовчки промовляв до нас слова життя вічного". "Сьогодні усім від імені владики хочеться промовити те слово, яке владика часто за життя промовляв: «Дякую». Сьогодні владика усіх нас обіймає і цілує, як він це часто робив, кажучи: «Моя, дитино!»", – додав ігумен монастиря, де владика Юліан провів останній період свого життя.

Не стримав сліз владика Йосиф (Мілян), промовляючи прощальні слова на монашому цвинтарі на Чернечій горі, незадовго до того, як тіло покійного архиєрея було передане землі. "Ми часто заглиблені у своє: думку, гонор, посади, амбіції, вищість; стільки покладаємо даремного труду, щоб довести комусь, що вартуємо чогось у цьому світі", – сказав владика Йосиф. "Йому ж вдавалось впродовж свого життя йти золотою серединкою між власним і Божим". За словами проповідника, владика Юліан все, що міг зробив для своєї Церкви і свого народу, ставши справжнім священиком-слугою за взором Христа.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Блаженніший Святослав, Унівська Лавра, Ярослав (Приріз), Юліан (Вороновський)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори