SDE

У Винниках на Дрогобиччині освячено цвинтар після осквернення вандалами

14 квітня 2013
Друк E-mail
Фото о. Богдана Леховича
Вчинок вандалізму на цвинтарі у с. Винники Дрогобицького р-ну
У неділю, 14 квітня, вірних церковних громад св. Безсрібників Косми і Дам'яна і Успіння Пресвятої Богородиці с. Винники Дрогобицького району на сільському цвинтарі зібрала неординарна подія. З благословення Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, декан Мокрянський – о. Михайло Коліщак – у співслужінні з о. Богданом Леховичем, адміністратором місцевої парафії, та за участі численних вірних здійснив літургійний Чин примирення, тобто очищення оскверненого цвинтаря.

Рівно тиждень тому, 7 квітня, в Хрестопоклонну неділю жителі села Винники, повертаючись зі святкового богослужіння, зайшли на цвинтар, щоб помолитися біля гробів своїх померлих рідних та близьких. Там вони застали жахливу картину. Вже в першому ряду поховань багато надгробних пам'ятників з хрестами було повалено, а деякі цілком розбито. По селі за кілька хвилин розійшлась новина, що на місцевому цвинтарі побували вандали. За підрахунком вірян і правоохоронних органів було зруйновано 14 надгробних пам'ятників і поламано кілька дерев'яних надгробних хрестів. Також стало відомо, що в цей самий час було також пошкоджено місце біля фігури Матері Божої на межі сіл Уріж і Винники. Виглядає, що саму статую вандали не змогли знищити через її міцність.

Ці вандальські і богохульні вчинки не є поодинокими. Кілька місяців тому було сплюндровано придорожню каплицю між селами Нагуєвичі та Уріж, а ікони, що там містилися, порозкидано довкруги. Декілька тижнів опісля серед ночі вона взагалі згоріла.

Громада села Винники сподівається, що особи, котрі здійснили акт вандалізму на Винницькому цвинтарі, будуть знайдені і глуму над релігійними почуттями вірних буде, нарешті, покладено край.

о. Богдан Лехович,
адміністратор парафії Св. Безсрібників Косми і Дам'яна
с. Винники Мокрянського деканату

Теми: Мокрянський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори