SDE

Владика Ярослав освятив храм в с. Мокряни на Дрогобиччині [фото]

23 травня 2021
Друк E-mail
Фото пресслужби СДЄ
23 травня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Мокряни на Дрогобиччині, де освятив новозбудований храм на честь св. Йоана Богослова. Після чину освячення владика Ярослав відслужив Божественну Літургію у співслужінні о. Ярослава Губика, адміністратора парафії, і священиків Мокрянського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що в неділю Розслабленого Церква продовжує роздумувати над пасхальною таїною – Воскресіння нашого Господа (див. повний текст проповіді). "Євангельське читання сьогоднішньої неділі звертає нашу увагу на саму основу християнської духовості – особу Ісуса Христа, нашого Спасителя. Це той справжній Богочоловік, приходу Якого чекав не тільки хворий при купелі, що з глибини свого зраненого і самотнього серця промовляє: „Немає чоловіка, який би мені поміг...” (пор. Йо.5,7), але і все людство потребує Його спасительного оздоровлення", – зазначив єпископ.

За словами єпископа, Ісус прийшов, щоб принести Добру Новину убогим, терплячим та знедоленим проголошуючи своє післаництво такими словами: „Господній дух на мені, бо він мене помазав. Послав мене нести добру новину бідним, звіщати полоненим визволення, випустити пригноблених на волю....” (Лк. 4,18). "Рівно ж і сьогоднішнє Євангеліє оповідає нам про те, що на місце людської недолі, горя та смутку, тяжких людських стогонів та плачу приходить Той, „Хто прийшов шукати і спасти те, що загинуло” (Лк.19,10). Христос звертає свій Божественний погляд на одного чоловіка, про якого здається забули всі", - зауважив проповідник.

Розслаблений чоловік упродовж 38 років лежав в надії на те, що колись прийде та хвилина, коли він дочекається чиєїсь допомоги, щоби діткнутися до цілющого джерела. Він терпів нестерпний біль, приниження та несправедливість. Адже там були і заздрість, і ненависть, і суперечки, і стогін хворих – справді важке та страшне місце. "Господь Ісус прийшов у це місце скорботи, щоб розділити з людьми їхні страждання. Адже шлях Христа – не просто співчувати людям та оздоровляти, Він сам стає одним із них, ступає шляхом приниження та добровільних страждань, і тим самим перевертає встановлений порядок: Він переконує людей не просто робити добро нужденним та терплячим, але бачити у них прихованого Бога, виявити їхню силу, котра також може зцілювати та звільняти", - наголосив владика Ярослав.

Далі проповідник додав, що Мати-Церква, бажаючи слідувати за прикладом Христа, розуміє стогін болів та терпінь наших братів і сестер. "Сьогоднішній день – неділя Розслабленого – є присвячений хворим. Бо справді є дуже важливим показати світові, що страждаючі не повинні бути відкинуті. Вони можуть нам багато об’явити, адже їхні страждання – це не тільки, як часто думають люди, якась кара за гріхи", - сказав єпископ. Владика Ярослав додав, що часто своїм неправедним та грішним життям люди самі себе карають різними хворобами та немочами. Про цей зв’язок між здоров’ям людини та неморальним життям дуже ясно вчить нас сьогодні Ісус, Котрий зустрівши оздоровленого вдруге в храмі дуже чітко промовляє: „Ось ти видужав, - тож не гріши більше, щоб щось гірше тобі не сталося” (Йо.5,14).

Наприкінці богослужіння єпископ подякував о. Ярославу, доброчинцям і будівничим храму за турботу в побудові нової святині. Єпископ зазначив: "У цьому храмі святого Йоана Богослова, ми, подорожуватимемо сторінками Святого Письма, вслухаючись у повчання Христа, який промовлятиме до нас через проповіді та гомілії священнослужителя. Уважно вслухаймося в Боже Слово в кожну неділю і свято, бо воно, каже апостол, є «корисним, щоб навчати, докоряти, направляти, виховувати у справедливості, щоб Божий чоловік був досконалий, до всякого доброго діла готовий»".

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

  

Теми: Мокрянський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори