SDE

У Тишковичах на Мостищині відбулася проща [фото]

01 серпня 2014
Друк E-mail
Проща у Тишковичах
У молитві прослави Пресвятої Діви Марії ми приходимо перед іконою дякувати Богородиці за те, що Вона перебуває у Тишковицькому храмі, за те, що годинами чекає тут на нас і доторкається до наших найпотаємніших бажань, думок і потреб. Також хочеться подякувати Пресвятій Богородиці за благодатне місце у глибині лісу. Тут завжди у спеку прохолодно, пекучий мороз, здається, теплішим, коли всюди метушня – тут спокій, а найголовніше – тут можна направду відновити свою єдність із Богом, отримати духовне зцілення, попросити Заступництва у Богородиці, якого ми так усі потребуємо, особливо сьогодні для всього нашого українського народу.

15 липня відбулася щорічна відпустова проща до Пресвятої Богородиці, об’явленої у Тишковицькій іконі та чудотворному джерелі. Почалися празничні святкування ще 14 липня. Перші прочани пішою ходою прибули із сіл Баличі та Новосілки зі своїм парохом о. Ігорем Борисом. Після урочисто відслуженої вечірні із всенічним у храмі, всі прочани хресною ходою вирушили до каплиці, що у Тишковицькому лісі, де за переданням предків вперше з’явилася Богородиця і відбулося перше чудо за посередництвом Богоматері. Впродовж хресної дороги кожен мав можливість нести хрест, щоб перейнятися болем і роздумати над стражданнями Спасителя по дорозі на Голготу. Прибувши на місце, адміністратор храму с. Тишковичі о. Роман Скалич разом з о. Ігорем Борисом відслужили Молебень до Пресвятої Богородиці, у якому випрошували у Володарки України єдності та миру для нашої держави. Опісля о. Роман привітав прочан і подякував, що вони вибрали кращу частку, присвятивши час молитві до Богородиці, прохаючи у неї заступництва. Далі всю ніч відбувалися молитовні нічні чування.

У сам день празника, 15 липня, після утрені та акафісту до Тишковицької Богородиці, які були відслужені перед іконою у храмі, прочани під спів богородичних пісень вирушили процесійним ходом до чудотворного джерела, що знаходиться біля каплиці у лісі. У цьому поході прочан супроводжувала копія чудотворної ікони Тишковицької Богородиці. Вже у лісі біля цієї ікони семеро священиків під спів братів-семінаристів відслужили чин Соборування, помазавши вірних святим єлеєм на оздоровлення душі і тіла. Ближче до початку Святої Літургії прибули прочани з м. Мостиська на чолі з деканом о. Тарасом Шпегом, а також прочани з навколишніх сіл зі своїми парохами.

Урочисту Божественну Літургію очолив почесний гість владика-номінат Григорій (Комар) у співслужінні диякона і священиків Мостиського деканату. У проповіді владика-номінат подякував прочанам, які прибули, щоб молитися на святому місці за український народ і кращу його долю. Пригадуючи історію празника, проповідник провів аналогію між ризою і покровом Пресвятої Богородиці, який, спочиваючи над українським народом, додасть віри у перемогу і охоронить його від різних небезпек. Також наголосив, що доки ми маємо такі відпустові місця, де Богородиця особливо присутня, то ворог нас не подолає.
Кожен прочанин, який прибув на відпуст до Тишкович, мав можливість приступити до Таїнства Сповіді, очистившись від скверни гріха і прийнявши Святе Причастя, відновити своє життя у Христі. Після Святої Літургії священики звершили велике освячення води. Кожен, черпаючи освячену молитвою воду, сповнився надії на оздоровлення за посередництвом молитов Пресвятої Богородиці.

Висловлюємо щиру вдячність тим, хто спричинився до організації празничних святкувань. Також дякуємо адміністратору храму с. Тишковичі о. Роману Скаличу за те, що дбає про відпустове місце і прагне звістити про нього цілому світу, щоб кожен мав можливість приходити до Небесної Матері, яка особливою благодаттю обдарувала Тишковицьку ікону, щоб кожному, хто прибігає до Неї, уділити своє особливе материнське благословення.

За повідомленням парафіян с.Тишковичі

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Мостиський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори