SDE

На Єпархіальному соборі обговорили питання катехичного служіння та літургійного життя на парафіях [фото]

18 жовтня 2014
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
17 жовтня у приміщенні Центру душпастирства молоді в Дрогобичі відбулись ІІ та ІІІ пленарні засідання Єпархіального собору "Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом".

Першу доповідь на тему "Актуальні завдання та виклики в ділянці катезихації" виголосив гість Собору владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ. Єпископ представив п’ять завдань, яким має служити катехизації у Церкві.

Відтак перед присутніми виступив о. Микола Витівський, Голова Єпархіальної катехитичної комісії. Ректор Дрогобицького катехитичного інституту виголосив доповідь на тему "Пропозиції щодо покращення катехизації у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії". За словами доповідача, нова євангелізація не означає проголошення якогось нового Євангелія. Це радше підхід до справи євангелізації з новим запалом. "Важливо прийти до віри, але ще більш важливо витривати в цій вірі", - зауважив о. Микола.

У цьому світлі важлива є катехитична праця священиків. "Атеїсти руйнували церкви, але не змогли зруйнувати в людських серцях того, чого навчали їх священики", - сказав доповідач.

Під час ІІІ-го пленарного засідання о. Іван Гаваньо, викладач патристики Дрогобицької духовної семінарії, представив доповідь "Літургійне життя на парафії: обряд і благочестя". "У богослужіннях здійснюється поєднання вічності та часу", - сказав доповідач. За його словами, молитва Церкви - це не просто обряди, але преображення земного часу в час спасіння.

Досвід пережиття Літургії в релігійних почуттях називається літургійним благочестям. За словами о. Івана, на сьогоднішній час зберігається розрив між літургійним благочестям та змістом нашого обряду. Відтак доповідач запропонував у поборових групах осмислити усі літургійні практики чи усі вони відповідають ідентичності нашої обрядовості та приносять належні духовні плоди.

У другій половині дня делегати Собору обговорили у групах виголошені доповіді, пропонуючи свої пропозиції для покращення парафіяльної діяльності у трьох напрямках: "Боже Слово і керигма", "Катехизація" та "Літургія і молитва".


о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

   

Теми: Єпархіальний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори