SDE

Делегати Єпархіального собору: "Ми усі разом у наших парафіяльних спільнотах покликані плекати святість, щоб бути об’єднаним Божим народом" [фото]

20 жовтня 2014
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Делегати Собору голосують
З 16 по 18 жовтня у м. Дрогобичі відбулася VI-а сесія Єпархіального собору Самбірсько-Дрогобицької єпархії "Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом". Понад 100 делегатів з-поміж духовенства та мирян зібрались разом, щоб застановитись над тим, як оживити парафіяльне життя.

Розпочався Собор Божественною Літургією у катедральному храмі Пресвятої Трійці, яку відслужив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника.

Відкриваючи пленарне засідання Собору владика Ярослав наголосив, що розвиток парафіяльної громади повинен бути пріоритетним для Церкви (див. слово владики).

Упродовж трьох днів перед присутніми виступили доповідачі, які висвітлили три сторони парафіяльного життя: важливість Божого Слова та катехизації, Літургія та молитва в житті парафії та служіння ближньому. Отець Ігор Цмоканич, викладач біблійного богослов’я, наголосив на потребі регулярного читання Святого Письма в парафії. "Біблія - це не та книга, яку, прочитавши, можемо відкласти. Її слід читати щодня".

Ректор Дрогобицької духовної семінарії о. д-р Мирон Бендик поділився з делегатами собору думками щодо практичного застосування в парафіяльному житті катехизму УГКЦ "Христос - наша Пасха". Для парафії катехизм має стати еталоном молитовного досвіду, завдяки якому приватна побожність не буде нав’язана спільноті як загально зобов’язуюча. За словами о. Мирона, одне із завдань катехизму - це допомогти християнина поглибити свою віру.

17 жовтня перед учасниками Собору виступив владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ. Доповідач визначив основні завдання, яким має служити катехизація у Церкві. Особливу роль в процесі катехизації, на думку владики Богдана, відіграє постать душпастиря та середовище родини, в якому формується християнин.

Актуальний стан катехитичного служіння в парафіях Самбірсько-Дрогобицької єпархії представив о. Микола Витівський, Ректор Дрогобицького катехитичного інституту. Отець Микола наголосив на важливості праці священика та катехита у справі катехизації парафії. "Комуністична влада руйнували храми, але не змогла викорінити з людських сердець те, що насадили священики", - додав доповідач.

Доповідь про літургійне життя на парафії виголосив о. Іван Гаваньо, викладач патристики. "Молитва Церкви - це не тільки обряд, але насамперед преображення земного часу у час спасіння", - зазначив о. Іван. За словами доповідача, сьогодні у літургійному парафіяльному житті зберігається розрив між літургійним благочестям та змістом нашого обряду. О. Іван запропонував делегатам собору під час праці у групах осмислити, наскільки конкретні літургійні практики є допустимими і чи приносять вони належні духовні плоди.

Директор Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Ігор Козанкевич зауважив, що Церква не може перестати служити ближньому, як не може перестати голосити Євангелія. Священик навів приклади з перших століть християнства, як християнські спільноти дбали про потребуючих. Після завершення доповіді о. Ігор запросив для свідчень чотирьох осіб - хлопця, який оздоровився від наркотичної залежності в реабілітаційному центрі "Назарет", жінку, учасницю Школи сімейного консультанта, маму неповносправної дитини, якою заопікувався Карітас, та лікаря з Донбасу, котрому працівники Карітасу допомогли в рамках програми праці з біженцями. На прикладі цих людей о. Ігор показав, як Божа благодать посередництвом соціального служіння Церкви лікує особливі рани душі і тіла людині.

Відтак секретар Єпархіального собору владика Григорій попросив делегатів зібратись у визначених групах та обговорити заслухані доповіді, подавши конкретні пропозиції для оживлення парафіяльного життя. Наступного дня учасники груп представили свої напрацювання, які були передані в секретаріат Собору. Всі пропозиції будуть подані на розгляд Патріаршого Собору, який відбудеться у 2015 році.

18 жовтня владика Григорій зачитав присутнім звернення, яке за підсумками собору випрацювала спеціальна комісія. "Застановившись над своїм покликанням визнаємо, що ми усі разом у наших парафіяльних спільнотах покликані плекати святість, щоб бути об’єднаним Божим народом. Джерелом нашого духовного життя є Боже Слово", - йдеться у зверненні, яке під час голосування було підтримане делегатами Собору. Завершилась VI-а сесія Єпархіального собору подячним молебнем, який відслужив владика Ярослав.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Єпархіальний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори