SDE

Владика Ярослав в ІІ-у річницю смерті владики Юліана Вороновського: "Владика Юліан словом і ділом був відважним проповідником Христової віри" [фото]

02 березня 2015
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Юліан Вороновський не тільки зберігав та плекав Христову віру у власному житті, але й словом і ділом був її відважним проповідником. Такими словами охарактеризував постать першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який 28 лютого в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича очолив поминальну Літургія за покійним владикою Юліаном Вороновським. Участь у богослужінні взяв владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, духовенство, семінаристи та вірні єпархії.

Під час проповіді владика Ярослав сказав: «Життя владики Юліяна – це книга Божої любові, яка була відкрита і доступна для кожної людини». Гортаючи сьогодні сторінки цієї книги, зауважуємо як сильно життя владики Юліана перегукувалось з словами апостола Павла: «Любов – довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла, не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усе перетерпить. Любов ніколи не минає» (1 Кор. 13, 4-8). «Це все – про нього. І в цій любові – справжня його велич. В першу чергу – любов до Бога, до Церкви, до рідного народу, до кожної людини», - наголосив владика Ярослав. (Див. повний текст проповіді).

Владика Юліан віддано служив Богові впродовж свого життя. «Віра його надихала та скріплювала тих, хто був поряд з ним», - сказав владика Ярослав. Сила віри владики Юліана допомагала Церкві ставати з колін, коли у 1990 р. в надзвичайно важки умовах відновлювалась Львівська Духовна Семінарія, якої він був ректором; коли у 1994 р. він очолював та почав розбудовувати новостворену Самбірсько-Дрогобицьку Єпархію; коли створив Катехитичний Інститут та Дрогобицьку Духовну Семінарію; коли освячував новозбудовані рукотворні храми та коли робив все, щоб оновлювались храми людських душ. «Його віра поширилась на майбутній розвиток нашої Церкви, яку він виражав чи не на кожному засіданні Синоду Єпископів, закликаючи не припиняти боротись за визнання Патріархату. Сьогодні вона скріплює та надихає до активних зусиль кожного вірного УГКЦ». - сказав у підсумку проповідник.

Після завершення богослужіння єпископи та священики відвідали чернечий цвинтар, що знаходиться на території Унівської Свято-Успенської лаври, та помолились біля могили владики Юліана.

Біографічна довідка

Владика Юліян (Вороновський) - народився 5 травня 1936 р. в с. Гумниська Бузького району на Львівщині в сім'ї Івана та Ксенії з роду Костишин. Після закінчення середньої школи поступив в Український Поліграфічний Інститут у Львові, котрий закінчив у 1961 р. зі спеціальністю інженер-технолог поліграфічного виробництва. Впродовж п'ятнадцяти років працював на різних посадах від інженера до начальника відділу в Проектно-Конструкторському Інституті у м. Львові. Відтак через віровизнання змушений звільнитися і перейти на просту роботу у котельню, де працював до часу виходу УГКЦ із підпілля.

У 1958 р. вступив до монастиря Студійського Уставу підпільної Української Греко-Католицької Церкви. Будучи монахом і працюючи на державній роботі, навчався у підпільній Духовній семінарії, що діяла у Львові.

27 жовтня 1968 р. у Львові з рук Митрополита Василія (Величковського) отримав єрейські свячення. З цього часу сповнює служіння священика підпільної УГКЦ, будучи настоятелем, а опісля ігуменом монастиря Студійського уставу.

30 вересня 1986 р. отримав єпископські свячення з рук Архиєпископа Володимира (Стернюка). Відтак владику призначено єпископом-помічником місцеблюстителя Львівської Архиєпархії. У 1991 р. стає Архимандритом монастиря Студійського Уставу і ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа.

У квітні 1993 р. йому доручено адміністрування новоутвореної Самбірсько-Дрогобицької Єпархії, а 17 квітня 1994 р. відбулася його інтронізація на правлячого єпископа даної єпархії, обов'язки якого виконує по сьогоднішній день.

27 жовтня 2011 р. повідомлено, що Блаженніший Святослав (Шевчук) за згодою Синоду єпископів УГКЦ прийняв зречення владики Юліана з уряду єпископа Самбірсько-Дрогобицького. З цього часу владика Юліан став вислуженим єпископом Самбірсько-Дрогобицьким.

Помер владика Юліан 28 лютого 2015 р. у м. Львові. 5 березня першого Єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії було поховано на чернечому цвинтарі Унівської Свято-Успенської лаври.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Унівська Лавра, Катедральний собор, Ярослав (Приріз), Юліан (Вороновський)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори