SDE

Декада місійності в м.Сколе [фото]

02 червня 2015
Друк E-mail
Фото о.Юрія ХАМУЛЯКА
"Вони повернулись в Єрусалим і пробували весь час у храмі, славлячи та хвалячи Бога" (Лк. 24. 53).

21 травня – 1 червня 2015 р.Б. в м. Сколе вдруге відбулася декада місійності. Таким чином місцеві греко-католицькі парафії відгукнулися на заклик Синоду єпископів провести цю ініціативу для того, щоб наново відкрити й збагнути місійність парафіяльних спільнот загалом та кожного християнина зокрема.
Господь для добра людей установив усілякі ремесла і праці, щоб одні одних спомагали у виконуванні пресвятої волі Господньої і збагачували себе та інших заслугами на Царство Небесне. Тому в рамках Декади Місійності в м.Сколе були проведені зустрічі з працівниками різних установ, щоб прикликати благодать Святого Духа на вірне виконання волі небесного Отця, чесного і сумлінного служіння та зростання у святості. Щоб спільна праця була задля Господньої слави та добра народу, на користь і добро земне й небесне, на здоров’я і допомогу потребуючим.

Так у день Господнього Вознесення з архіпастирською місією прибув Преосвященніший Владика Ярослав в м.Сколе, щоб очолити Декаду Місійності – паломництво очікування зішестя Святого Духа, щоб закликати нас до відваги жити і свідчити так, щоб інші могли зрозуміти, що тільки Ісус є Дорога, Правда і Життя.

Відтак у п’ятницю, 22 травня, розпочались місійні науки для правоохоронців. Зі словами благословення місцеві священики закликали їх завжди залишатись вiрними своїм званням, щоб на їхній тяжкiй службi їм вистачило сили й терпеливости. В другій половині цього ж дня, по завершенні навчання у школі, відбулась місійна зустріч з вчителями та дирекцією школи № 2. Правдивий вчитель – це той, який любить. Властиво Ісус нас любить до тої міри, що може віддати життя за своїх учнів. Щойно така любов дає право наводити порядок, говорити певні речі, які можуть бути прикрі на слух і не всім можуть подобатися. Але Його слова сповнені любов’ю. Тому правдивий вчитель – це той, хто горить до нас любов’ю. Якщо хочемо самі бути для когось вчителем, то перше ніж наводити порядок, когось корегувати і повчати, просімо Господа Бога того дару любові до тієї людини, для якої я хочу щось сказати. Ми вдячні Господеві за тих людей, котрі в нашому житті були такими вчителями.

Суботній вечір, 23 травня, був особливим, адже сколівська громада зустрічала Преосвященного Владику Григорія, єпископа-помічника самбірсько-Дрогобицької Єпархії, котрий прибув на місійну зустріч з церковними братствами парафій, хористами і церковним притчем.

В понеділок, 25 травня, відбулись зустрічі з працівниками лісового господарства Сколівського Державного Лісгоспу та Національного парку «Сколівські Бескиди». Ми є частиною створіння, яким Господь довірив Землю для любові, турботи та відповідального піклування. Споглядаючи все, що Господь створив, ми переповнені подиву та благоговіння.

У вівторок, 26 травня, місійний день розпочався з Божественної Літургії в лікарні та зустрічі з медпрацівниками. Служіння лікаря є схожим на служіння Симона з Киринеї, що вчить нас приймати хрест, який зустрічає на своїй життєвій дорозі. Ми теж сьогодні несемо і приймаємо хрест страждань та хвороб, але Господь присутній з нами. Страждання можуть прикувати до візка, але не завадить мріяти; можуть зробити понурим зовнішній вигляд, проте не понівечить совість; можуть зробити глухими вуха, а не позбавить вміння слухати, любити; можуть паралізувати мовлення, та не знищить жагу істини; можуть обтяжити душу, а втім не відбере свободу дітей Божих.

У другій половині вівторка, відбулась місійна зустріч з вчителями та дирекцією початкової школи № 1 та Гімназії.

В середу, 27 травня, місійні науки розпочались з подячних Молебнів до Богородиці в храмах св..вмч. Пантелеймона та Різдва Пресвятої Богородиці для дітей та працівників садочків «Дударик» та «Барвінок». «Пустіть дітей, хай приходять до мене, не забороняйте їм, бо таких є Царство Небесне…». Щиро висловили вдячність дирекції та працівникам садочків за тісну співпрацю у вихованні наших дітей. А на завершення зустрічей було роздано дітям грамоти на закінчення катехитичного року за їхнє наполегливе навчання.

Цього ж дня в приміщенні народного дому «Бескид» відбулась зустріч з працівниками відділу культури та бібліотеки. Втіленням духу нації є сам народ, його культура, мова, побут, звичаї тощо. Це — "обличчя національного духу". За сучасних умов національне виховання набуло особливої гостроти й актуальності: прагнення до державності та соборності, патріотизм і готовність до самопожертви, почуття національної самопошани і гідності, історична пам'ять, повага до державних та національних символів , любов до рідної культури, мови, національних свят і традицій…але якщо ми не матиме в собі любові до тих, з ким і для кого працюємо, говоримо, то й найкраще дійство чи просвітницька робота може залишитися без всякого успіху, бо тільки «любов творить». Дякуючи за їхнє служіння та тісну співпрацю, просимо у Господа, щоб мали в собі дух святої любові.

Цього ж дня відбулась місійна зустріч з дирекцією, вчителями та вихователями школи-інтернату. Ми вдячні Господеві за дар їхнього служіння, адже ця вчительська праця тісно пов’язана з батьківською, адже кожна дитина потребує сімейного тепла. Цей рік був особливим у нашій співпраці. Адже Божою милістю в приміщенні школи спромоглись відкрити капличку, до котрої діти мають змогу приходити. Дякуємо, що ми можемо бути з дітьми і любити їх, та вчимось бути для них наставниками.

У четвер, 28 травня, священнослужителі відвідали редакцію районного часопису «Бойківська думка». Зустріч з журналістами та працівниками часопису показала наскільки актуальним для нас є чистота та правдивість слова.

У п’ятницю, 29 травня, в день останнього дзвінка, місійне слово лунало на святкових шкільних лінійках. Щоб Господні слова: «Слуго добрий і вірний, ти був мені вірний у малому, поставлю тебе над великим» були звернені до наших дітей, котрі відкриють для себе великі Божі благодіяння – жити у вільній, незалежній і процвітаючій державі.

Впродовж декади місійності дві парафіяльні громади м.Сколе єднались у молитві Божественної Літургії, щоб спільно приготуватись до свята Зіслання Святого Духа, до дня народження Церкви, бо святі апостоли, прийнявши Святого Духа, сповнилися відвагою свідчити про Христа і про спасіння, дане через Нього. Щоб і ми набралися відваги відкрито свідчити про своє життя в Христі, що ми не самі, що Дух Святий діє у світі і що Він бажає діяти через нас. Святий Дух може зробити нас світлом для світу, якщо тільки ми Йому це дозволимо.

Повідомив
о. Юрій Хамуляк

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Сколівський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори