SDE

Владика Ярослав: Усе життя Митрополита Андрея зводилося до однієї глибокої основи – духовності [фото&аудіо]

22 червня 2015
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Духовність була основою життя Митрополита Андрея Шептицького. Вона була не лише однією з багатьох граней його особи, але визначальним чинником, який зумовлював усе інше. На цьому наголосив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, 21 червня в м. Старий Самбір під час конференції присвяченій постаті Митрополита Андрея Шептицького. Захід відбувся в рамках святкувань Року Митрополита Андрея Шептицького в Старосамбірському деканаті Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Наголошуючи на значенні постаті Митрополита Андрея, владика Ярослав сказав: "Митрополит Андрей був ієрархом, що мав найбільший вплив на католицькому Сході впродовж першої половини ХХ століття, бо його діяльність та наміри виходили далеко поза межі Галицької Митрополії на Заході України" (див. повний текст слова).

Промовець зазначив, що таких великих постатей як Митрополит нелегко є охарактеризувати, оскільки їх діяльність завжди є багатогранною. "Богослов’я, освіта, душпастирство, відродження монашества, подвижницька праця задля єдності Церкви, оновлення літургійно-обрядового життя, меценатство і доброчинна діяльність у суспільстві – все це далеко неповний перелік сфер зацікавлень Великого Митрополита", - сказав владика Ярослав.

Далі єпископ зауважив: "Особа митрополита Андрея – це не просто механічна сума поодиноких сторін його життя чи діяльності. Усе його життя зводилося до однієї глибокої основи – духовності". Впродовж цілого архипастирського служіння митрополит Андрей керувався у своїй праці насамперед навчанням і прикладом Христа.

Відтак різні аспекти діяльності Митрополита Андрея Шептицького у своїх доповідях висвітлили єромонах Севастіян (Дмитрух), настоятель храму Блаженного Климентія у Львові, та Оксана Гайова, науковий працівник Державного історичного архіву України у Львові. Наприкінці заходу о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, подякував усім за вшанування пам’яті Великого Митрополита.

Як повідомила Марія Кузьмин, після доповідей педагоги та школярі Старосамбірської школи № 2 ім. о. Станіслава Дашо презентували присутнім змістовну, цікаву та добре підготовлену літературно-музичну композицію «Світло любові Андрей Шептицький». Школярі демонстрували присутнім факти з життя Андрея, який своє монаше життя, почав саме на Старосамбірщині –у Добромильському монастирі. На сцені з’являлися і малий Роман Шептицький, і зрілий Андрей, і мати Софія Фредро-Шептицька. Глибока поезія, духовні пісні, вдало відтворені сценки про життя Шептицького збагатили жителів району духовно і кожен поніс зі собою часточку Шептицького – його побожності, патріотизму, любові до України, людяності, добра,мудрості, милосердя, духовної незламності.

Нагадаємо, 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фото та аудіозаписи Лілії ЛЕВИЦЬКОЇ

ФОТОРЕПОРТАЖ

АУДІОЗАПИСИ

Доповідь о. Севастіяна Дмитруха

Доповідь Оксани Гайової

Теми: Андрей (Шептицький), Старосамбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори