SDE

Владика Ярослав в храмі св. Сергія і Вакха в Римі: Ми служимо Богові, служачи людині [аудіо, відео]

07 березня 2016
Друк E-mail
www.ukr-parafia-roma.it
6 березня, у Неділю м’ясопусну, Архиєрейську Божественну Літургію в парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі звершив владика Ярослав , єпископ Самбірсько-Дрогобицький. З архиєреєм співслужили протоієрей Іван Кулик, настоятель парафії Свв. Сергія і Вакха, та ієрей Іван Гобела, докторант папського Східного Інституту. Дияконував Руслан Сідельник.

Проповідуючи під час Божественної Літургії, владика Ярослав звернув увагу на те, що ми перебуваємо у подорожі до посту, до часу благодаті, а кожна подорож вимагає приготування.

Таким приготуванням є п’ять передпостових неділь, наголосив владика. Неділя про Закхея вчила, що надзвичайно важливим є бажання зустрітися з Богом. Людина, яка зустрічає Бога, змінюється, як до прикладу Закхей. Наступним кроком є покора, про що навчала неділя про Митаря і Фарисея. Ми не можемо постати зарозумілими перед Богом, але мусимо предстояти в покорі перед Ним, Який є одинокою пристанню та спасінням. Неділя про Блудного сина натомість говорила про зміну нашого дотеперішнього життя. Притча яскраво показувала, що і молодшому, і старшому синові потрібне було навернення, адже ніхто з них Батька не знав. «Ми не раз маємо теоретичне знання про Бога, але Його не знаємо, не досвідчуємо. Як важливо є стати перед Богом, навіть якщо ми повні гріха», – підкреслив архиєрей. Неділя передостання, Неділя мясопусна, вчить нас бути людьми добрих діл та звертає увагу на те, що ми не можемо стати перед Богом з порожніми руками. Господь, згідно з євангельським описом Страшного суду, не вимагає визнання віри, але говорить про віру практичну, віру, яка виявляється в ділах. «Ми служимо Богові, служачи людині», – підсумував владика Ярослав та закликав присутніх зуміти засвоїти, як послужити Богові, як угодити Йому добрими ділами.

Після Божественної Літургії владика Ярослав подякував душпастирям і вірянам української парафії в Римі за можливість спільної недільної молитви. Також Архиєрей поділився з присутніми у храмі особливостями візиту членів Постійного Синоду єпископів УГКЦ, до якого він належить, до Святішого Отця Франциска, Глави Католицької Церкви. Владика Ярослав підкреслив щирість і відкритість понтифіка під час зустрічі, зауваживши, що «Папа бачив наші очі, почув наше слово і розуміє наш біль». Відтак єпископ заохотив усіх продовжувати щоденно о 21:00, згідно із закликом ієрархів УГКЦ, молитися за Україну, а також постити. «Правда завжди воскресає, Україна була, є і буде, тож молімося до Господа і довіряймо Богу», – наголосив владика Ярослав.

Джерело: www.ukr-parafia-roma.it

Проповідь владики Ярослава

Слово наприкінці Божественної Літургії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори