SDE

У Катедральному соборі пом'янули жертв Псевдособору і подякували Богові за дар воскресіння УГКЦ [аудіо]

09 березня 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
8 березня у Катедральному соборі Пресвятої Трійці в день 70-ліття Псевдособору 1946 р. відбулась подячна Божественна Літургія за те, що Бог дав сили і мужності духовенству й вірним пройти тернистий шлях страждань і побачити воскресіння Української греко-католицької Церкви. Богослужіння очолив о. Тарас Гарасимчук, парох катедральної парафії, у співслужінні священиків єпархії. Після завершення Літургії відбулась панахида за вірних, що стали жертвами переслідувань з боку радянської влади.

На початку проповіді о. Тарас розповів вірним про історичні обставини події Псевдособору, який відбувся 8-10 березня 1946 р. в Соборі св. Юра у Львові. За словами, проповідника цинізм православних ієрархів і радянських спецслужб полягав в тому, щоб 10 березня 1946 р., в першу неділю Великого посту, показати нібито торжество православної віри, підмінюючи її казенним російським православ’ям. "Це не була спонтанна акція, але заздалегідь запланована подія по ліквідації УГКЦ", - зазначив священик. У свою чергу, це призвело до ліквідації усього, що було пов’язане з українською національною самобутністю.

Цій акції передувало ув'язнення навесні 1945 р. всіх архиєреїв УГКЦ, які спершу були піддані тортурам, а згодом більшість з них загинули на засланнях. Змогли повернутись лише владика Миколай (Чарнецький) і владика Іван (Лятишевський). Також з часом після довголітньої каторги було звільнено з концтабору Главу УГКЦ Патріарха Йосифа. Щодо цих подій пророчими були слова Христа: "Вдарю пастиря і вівці розбіжаться" (Мр. 14, 27). Це була мета удару спецслужб: вдарити по єпископах, що дезорієнтувати духовенство, монашество і мирян.

Втім у Євангелії Христос говорить нам: "Переслідували мене - переслідуватимуть і вас" (Йо. 15, 20). "Якщо Христос йшов на Голгофу на розп’яття, то Його невіста - Свята Церква - впродовж історії християнства в різних місцях світу несла свій хрест, що бути розп’ятою і в той сам очікувати воскресіння", - сказав проповідник. Крім того, літургійний піснеспів празника Воздвиження нагадує нам, що після розп’яття на хресті настає воскресіння, що після темряви настає світанок, що там, де нібито переміг гріх, помножується Божа благодать.

"Ми дивимось на цю подію як на подію, що показала стійкість нашої Церкви. Сьогодні день також подяки Богові за те, що Він провадив нашу Церкву як колись Мойсея і вибраний народ пустелею. Ми дякуємо Богові за день воскресіння нашої Церкви", - сказав у підсумку о. Тарас.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

АУДІОЗАПИС

 

Теми: Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори