SDE

Гучно лунали гаївки у Старому Самборі [фото]

21 квітня 2017
Друк E-mail
Фото Марії КУЗЬМИН
Що не кажіть, а з народними звичаями і обрядовими дійствами українців не зрівняється ніхто. Якими доречними у Великодній час є гаївки. Чому б не веселитися, адже Великдень - це торжество торжеств, бо Ісус Христос смертю смерть подолав, тому й радіти треба.

Традиційно у Світлий вівторок на церковному подвір'ї храму Св. Миколая у Старому Самборі проводяться гаївки. Свого часу таку ініціативу запровадив отець-декан Михайло Николин. Ідея прижилася, полюбилася містянами, й з року в рік до обрядового кола долучається щораз більше діточок.

Й цьогорічний Великодній вівторок не став винятком. Між Літургіями, що служаться у храмі, також відбулося це обрядове дійство, а милувалися ним парафіяни та духовні наставники обох конфесій. В основному, Великодню радість підсилюють гаївки, гагілки та веснянки від учнів середньої школи № 1 Героя України Богдана Сольчаника міста Старого Самбора. Гарно лунали й мелодії сопілочок у виконанні школярів цього навчального закладу.

Долучилися і учні СШ № 2 отця Станіслава Дашо, а також вперше на церковному подвір'ї цьогоріч виступили юні скрипалі дитячої музичної школи.

Попри вже звичні гаївки, як от "Віють і розвівають вінець", "Горобчику, пташку, пташку", "Вийди, вийди, Іванку", “Ой, чому ти не танцюєш, галю?” та інших, цьогоріч вразила і патріотична гаївка від СШ № 1 "Терном, терном та доріжка іде". Словом, байдуже, що погода була не весняна, діти веселились по-справжньому, а весні куди діватися? Вона переможе!

Варто наголосити, що цьогоріч Великодній настрій підсилювали парафіянам Старого Самбора і виготовлені пластунами великодні атрибути, якими естетично було прикрашено церковне подвір'я.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори