SDE

Різдвяні свята на Старосамбірщині провели півсотні жителів зі Сходу [фото]

23 січня 2018
Друк E-mail
Фото Марії КУЗЬМИН
Казковим виявилося Різдво-2018 для групи учнів Чумаківської ЗОШ І-ІІІ ст. Томаківської селищної ради Дніпропетровської області. Нас запросив до себе на Різдвяні свята Старосамбірський деканат УГКЦ. Довгою була дорога у місто Старий Самбір Львівської області. Ми подолали 1180 км. щоб дістатися у цей чудовий Прикарпатський край. З перших кроків на залізничному вокзалі, наче ангел-охоронець, нашу групу взяв під своє крило отець-декан Михайло Николин. Він огорнув дітей опікою і піклуванням, заполонив їх серця добром і теплом.

Гостинно і доброзичливо нас прийняли родини зі Старого Самбора, Верхнього Лужка і Стрілок. Опинитися на свята у цих сім'ях виявилося справжнім дивом. Учні брали участь у підготовці до святкування, знайомилися з традиціями святкування Різдва у цьому краї. Спостерігали, як від будинку до будинку мандрують колядники і вертеп, які прославляють народження Ісуса. Святкування тривають три дні, під час яких рідні намагаються відвідати близьких людей. Всі ходять один до одного в гості. Ми познайомилися з багатьма родинами, які радо приймали нас у гостях. За ці світлі Різдвяні дні ми хочемо висловити слова щирої вдячності сім'ям, які з теплими серцями прийняли дітей: Чегесам Василю і Ользі, Піхоцьким Василю і Мар'яні, Буковець Василю і Галині, Шпак Роману й Ірині, Плетені Тарасу і пані Орисі, Жданському Михайлу, Куприч Стефанії. Рідні наші, ми бажаємо вам і вашим родинам здоров'я, успіху, благополуччя.

Особливу подяку хочеться висловити сільському голові села Стрілки Василю Чегесу, який підтримав нашу акцію "Схід і Захід колядують разом" створив всі умови, щоб у дітей залишилися тільки гарні враження та спогади про село Стрілки.

Під час нашого перебування була гарна, тепла погода, яка сприяла нашій мандрівці Львівщиною. Неможливо навіть уявити, скільки визначних місць та пам'яток ми побачили. Ми познайомилися зі славною історією міста величного Львова, визначними пам'ятками архітектури цієї культурної столиці України. Учні відвідали село Нагуєвичі, місце народження Івана Франка, побували у будинку, де зробив свої перші кроки Іван Якович. Діти зі задоволенням відпочили у місті-курорті Трускавець, побували на сучасній вітро-електростанції у Старому Самборі. Ми дізналися історію міста Старий Самбір, вшанували пам'ять героя Небесної сотні Сольчаника Богдана.

На згадку про місто Старий Самбір і нашу поїздку отець Михайло передав книги у нашу шкільну бібліотеку. На дорогу нам спакували смачні пляцки, щоб наш шлях був також солодким і добрим. А в наших спогадах залишаться радісні слова з колядки: "Ой, Ти, Царю, Царю, Небесний Владарю, даруй літа щасливії сего дому господарю. Сего дому господарю і цій господині, даруй літа щасливії нашій славній Україні". А господарем і господинею нашого візиту були ви, добрі та щирі жителі Старосамбірщини. Дякуємо вам!

Юлія БАГЛАЙ, вчитель Чумаківської ЗОШ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори