SDE

У Катедральному соборі відбулись дияконські свячення [фото]

12 лютого 2018
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
12 лютого, у свято Трьох Святителів, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення брату Роману Лупаку, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді єпископ розповів вірним передісторію святкування пам'яті Трьох Святителів: св. Василія Великого, св. Григорія Богослова і св. Івана Золотоустого. "За часів імператора Олексія Комнена в Царгороді постало питання: кого з цих трьох святих вважати більшим у святості? У відповідь на замішання поміж вірними Три Святителі з'явилися Іванові, побожному єпископові міста Євхаїди, і сказали, що вони в Бога немов одно, адже вони однаково з натхнення Святого Духа спершу освячувалися самі, а згодом допомагали в освяченні іншим людям своїми побожними повчаннями", - пояснив владика Ярослав. Тоді було вирішено установити свято для прослави всіх Трьох Святителів разом 12 лютого 1076 року Божого.

Цих святих угодників називають ще вселенськими учителями, бо ціла Церква Христова аж понині користає з їхньої науки. "Оскільки вони відзначалися великою Божою мудрістю, святістю життя та красномовністю, їх названо такими іменами: Василія – Великим, Григорія – Богословом, а Йоана – Золотоустим", - розповів архиєрей.

Ціле християнське життя є неначе великим подорожуванням до дому Отця, безумовну любов котрого до кожної людини, а особливо до смиренного каянника, наново відкриваємо щодня. "Це подорожування відбувається в людському нутрі, поширюється на спільноту вірних, щоб остаточно огорнути ціле людство", - сказав владика Ярослав. Те, що відбувається в нашому серці, не залишається без впливу на оточення. Ця подорож заторкує не лише нас самих, але відгукується серед найближчого оточення, а також і в усій спільноті вірних та суспільстві.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав диякона Романа з прийняттям першого ступеню тайни священства. Єпископ відзначив, що вагому роль у приготуванні кандидата до цієї тайни відіграло родинне оточення, а також семінарія, в якій навчався новопоставлений диякон.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори