SDE

У Мостиському деканаті відсвяткували 25-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії [фото]

08 травня 2018
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
П’ята неділя після Пасхи у літургійній традиції Церкви присвячена спогаду про розмову Христа з жінкою самарянкою в Сихарі, одному з міст Самарії. У євангельському уривку, який передає цю подію, Господь постає перед нами як Датель живої води - життя вічного. Адже без води не мислиме земне життя, без Христа натомість не мислиме життя вічне. 

Євангельська подія розмови з жінкою самарянкою розгортається біля криниці, викопаної патріархом Яковом. Христос, Який приходить до криниці, більший від Якова, і та вода, яку дає, більша від тієї, що дають земні надра. Він більший за пророка, яким називає Його жінка, Він більший від старозавітного патріарха, який викопав криницю, Він – Месія, Який проповідує поклоніння в дусі і правді. Почувши і увірувавши в це, жінка негайно проповідує Христа людям, не боячись ані їхніх насмішок, ані нерозуміння, ані їхнього невірства. Вона біжить і ділиться з ними тією водою, що її зачерпнула в Господа, ділиться спасінням від ненаситної спраги.

Любі у Христі, така поведінка євангельської жінки вчить і нас безнастанно шукати зустрічі з Богом. З волі Божої такою спасенною криницею на кожній нашій парафії є Христова церква, яка живить нас Божим Словом, святими тайнами та дією Святого Духа, з яких ми повинні постійно користати. І тільки тоді, коли кожен з нас зрозуміє, що Господь постійно чекає нас біля тієї криниці, щоби щедро наповнити наше серце своєю любов’ю та миром, ми зможемо радісно ділитися дарами Божої благодаті також і з іншими. Митрополит Андрей Шептицький у своїй науці про найбільшу любов повчає: «Коли людина полюбить Бога, тоді для неї є милим все, що Богові належить, що до Бога веде і що Йому миле. Тоді дорогим та милим стає їй Боже слово, через яке вона краще пізнає Бога, і Божий Закон в якому виражена його воля, і молитва, якою з Ним розмовляє... Мила їй також кожна людина, бо в ній вона бачить ближнього свого. Так любов Божа просвічує ціле життя людини. А головно просвічує вона взаємовідносини між людьми».

Сьогодні також просимо заступництва у великомученика Юрія, котрий показав нам гідний приклад вірності Христові. В часи страшних гонінь та переслідувань на початках християнства, він до останньої хвилини свідчив любов до Бога та людей. Тому його свідоцтво було настільки могутнє та переконливе, що навертало грішних та далеких від Бога людей. Нехай же євангельський приклад навернення жінки-самарянки та могутнє свідоцтво великомученика Юрія буде і для нас заохотою на дорозі життя та зростання у вірі. 

Владика Ярослав також пригадав, що в 2018 році Божому вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії святкують 25-ліття з дня її заснування. За словами єпископа, Ювілейний рік є нагодою подякувати Богу і прославити Його «за численні дари і благодаті, якими Він неустанно супроводжує Самбірсько-Дрогобицьку єпархію, а також щоб висловити належну вдячність усім тим, хто спричинився до зародження, відновлення і розвитку її церковних організмів».
Ювілейний рік — це нагода подякувати Богові за кожного вірного. «Всі ви — священнослужителі, богопосвячені особи, миряни — є найбільшим Божим даром для нашої єпархії», — наголосив владика Ярослав.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото Степана ПАВЛІШАКА

 

Теми: Ярослав (Приріз), Мостиський деканат, ювілейний рік

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори