SDE

У Грушеві відбулась Загальноєпархіяальна проща [фото&відео]

15 травня 2018
Друк E-mail
Фото Оксан СЛИВ'ЯК, Марти ДЗІНДЗЮРА
13 травня, у неділю Сліпонародженого, відбулась Загальногоєпархіальна проща до відпустового місця в с. Грушів на Дрогобиччині, де Пресвята Богородиця прославилась у чудотворній іконі. Значна частина паломників вдосвіта вирушили пішою прощею від Катедрального храму Пресвятої Трійці у Дрогобичі. Під час паломництва вірні мали нагоду приступити до таїнства сповіді та взяти участь в молитві, яку провадили семінаристи Дрогобицької духовної семінарії.

Святкову Літургію очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні єпархіального духовенства і за участі паломників, які щорічно чисельно прибули до Грушева.

Під час проповіді на Літургії владика привітав усіх прочан: «З великою радістю у серці вітаю всіх вас, що так чисельно прибули до цього чудотворного місця на прощу. Грушів, до якого сьогодні звідусіль прямували побожні  прочани, відомий  у цілому світі як місце чудесного об’явлення  Матері Божої. Кожен із нас приніс сюди свій маленький дар любові та вдячності, щоб подарувати його нашій небесній Матері» (див. повний текст проповіді).

Владика зазначив, що чудесна поява Богоматері в Грушеві стало початком виходу УГКЦ з підпілля. Разом з цим на цих теренах згодом була заснована Самбірсько-Дрогобицька єпархія, з моменту існування якої в 2018 році виповнюється 30 років. «Тому і по сьогоднішній день ми переживаємо об’явлення Богородиці у Грушові  як Благовіщення нашої церковної і національної свободи. Тут ми знову відчули, що ми - християнський самобутній народ, який має свою богоносну культуру та правдиву Христову віру, яку завжди старалися знищити вороги правди», - наголосив владика Ярослав.

Відтак проповідник пояснив євангельське читання, в якому розповідалось про те, як Ісус оздоровив чоловіка сліпого від народження. «Цьому багатостраждальному чоловікові, який просив милостиню у Єрусалимському храмі, Господь відкрив не тільки його тілесні очі, але і дарував духовне прозріння. Жебракуючи він, очікував хоч трохи милосердя і співчуття від людей, а отримав найбільшу милість та любов від самого Бога. Отримав, бо повірив», - пояснив єпископ.

Особливу увагу в своєму слові владика Ярослав звернув на те, що Христос приходить на цей світ, щоб відкрити наші очі, просвітити кожну людину, звільнивши від темряви гордості, облуди та зла. «Ми прагнемо цього божественного просвіщення та очищення наших почуттів, щоб побачити Христа – сонце Правди, що всім життя просвітлює. Побачити Господа так, як побачив Його сліпороджений, якого знайшов Господь у храмі. Адже він саме і для цього прийшов, щоб шукати і знайти те, що загинуло (пор. Мт. 18, 11)», - додав проповідник.

Після завершення богослужіння архиєрей подякував усім прочанам та священнослужителям, які взяли участь в літургійній молитві. Єпископ висловив вдячність о. Зеновію Майкуту (пароху парафії) за організацію прощі та душпастирську опіку над відпустовим місцем.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автори світлин Оксана СЛИВ'ЯК, Марта ДЗІНДЗЮРА

Фото Прес-служби СДЄ

Теми: Грушів, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори