SDE

У Дрогобицькій семінарії відбулось вручення дипломів випускникам

12 червня 2021
Друк E-mail
Фото пресслужби СДЄ
12 червня у Дрогобицькій духовній семінарії відбулися урочистості з нагоди закінчення навчання її цьогорічними випускниками.  Архиєрейську Божественну Літургію відслужив преосвященний владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні священнослужителів ректорату і викладачів та за молитовної участі рідних і близьких випускників.

Під час проповіді владика зазначив, що людське життя складається з певних логічних етапів, серед яких навчання займає визначне місце. "Це час, коли ми з особливими стараннями та допомогою досвідчених осіб здобуваємо і розвиваємо у собі якості та навики, від яких у майбутньому залежатиме успішність нашого служіння іншим", - сказав єпископ.

Відтак проповідник зупинився на значенні навчання у семінарії в приготуванні до тайни священства. "У семінарії через участь в літургійній молитві та навчанні покликаний готується до гідного прийняття тайни священства. Нам добре відома притча Ісуса про покликаних на царський бенкет (Мт. 22:2-14). У ній Господь зазначає, що не кожен покликаний до Царства Божого зможе увійти до нього. Слова, якими Христос завершує притчу: «Багато покликаних, але мало вибраних», – безпосередньо стосуються тих, хто готується до тайни священства", - наголосив владика Ярослав.

Відтак проповідник зауважив, що у таємничий спосіб та у сприятливий час кожного студента Господь Своєю благодаттю покликав до навчання у семінарії. "Цей поклик Божий – це дар Всевишнього, даний у ваші руки. Через невтомну духовну працю покликаний засвідчує Богові перед обличчям Церкви, що він гідний отримати дар «вибраності» і почути голос народу Божого: «Аксіос» - «Достойний»", - сказав владика Ярослав. 

Далі проповідник пояснив значення євангельського читання, в якому містилось слово Ісуса до апостолів після вмивання ніг на Тайній вечері. "У тій промові до учнів Христос настановляє їх, дає їм заповідь любові і відкриває їм глибини Божого життя Отця, Сина і Святого Духа. Ісус іде до Отця і говорить, що він є тим шляхом, який веде до Отця: «Ніхто не приходить до Отця, як тільки через мене» - каже Ісус", - зауважив владика Ярослав. 

На прохання апостола Филипа показати Отця, Ісус відповідає: «Хто мене бачив, той бачив Отця… Невже не віруєш, що я в Отці, а Отець у мені?». "Учні бачили у знаках, які чинив Ісус славу Божу і увірували в Ісуса, але в цей момент їхнього шляху віри, в особі апостола Филипа і його запитання показати їм Отця, учні хочуть більшого. Однак з відповіді Ісуса бачимо, що учні мають ще зростати у своєму пізнанні таїнства Бога присутнього в Ісусі з Назарету: «Тож вірте мені, що я в Отці, й Отець у мені. А коли ні, то з-за самих діл вірте»", - пояснив владика Ярослав. Отож післаництво Сина, що прийшов до нас, полягає  в  тому,  щоб  нам об’явити  Отця і дарувати Святого Духа: “Отець мій  діє  понині і я дію” (Йо. 5,17). 

Наприкінці проповіді владика Ярослав звернувся до випускників: "Дорогі браття, сьогодні ви – випускники Дрогобицької духовної семінарії. Тут впродовж шести років ви пізнавали глибини Божої Премудрості. За ці роки навчання вона стала для вас alma mater – матір'ю-вихователькою. Ви, ж як добрі її сини, завжди у молитві та з пошаною згадуйте про роки проведені у батьківському домі. Не забувайте своїх вчителів і наставників, які так багато зробили для того, щоб ви могли стали добрими і святими священиками та отримали все те, що є необхідне для успішного пастирського служіння".

Єпископ зазначив, що завершення навчання у семінарії – це, з одного боку, свідчення певної зрілості того, хто готується до священства. "З іншого боку, відтепер та частина відповідальності за ваш духовний зріст у Христі, яка дотепер лежала на сумлінні ваших духовних наставників, передається вам. Отож закликаю вас з уважністю та з острахом Божим продовжувати готуватись до таїнства священства", - побажав випускникам владика Ярослав.

Наприкінці Божественної Літургії владика Ярослав уділив випускникам нижчі свячення (свіченосця, читця-співця та піддиякона). Відтак ректор семінарії о. Мирон Бендик вручив дипломи випускникам.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

DSC05418

Теми: семінарія, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори