SDE

“Через терни до зірок”: у Старому Самборі відбулася урочиста академія вшанування ювілеїв важливих подій історії УГКЦ [фото]

13 вересня 2021
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
12 вересня за ініціативи о. Михайла Николина, декана Старосамбірського, у Старому Самборі відбулася урочиста академія з нагоди 75-ліття Львівського псевдособору, 425-ліття Берестейської унії та 130-ліття створення хорового товариства “Львівський боян”.

На урочистості з нагоди вшанування ювілеїв важливих подій в історії УГКЦ прибув Преосвященний Владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, проректор УКУ, професор Олег Турій, керівник фундації “Андрей” Михайло Перун, Заслужена капела України “Трембіта”.

Сесійний зал Старосамбірської міської ради, в якому проходила урочиста академія, напевно, вже давно не бачив такої кількості слухачів. На захід прибули отці Старосамбірського деканату разом із своїм парафіяльним активом, адміністратор відпустового місця Українська Кальварія о. Павло Гачан, вчителі та директорки шкіл Оксана Дрозд і Галина Нискогуз, директорка гуманітарного відділу Старосамбірської міської ради Ольга Коваль, заступниця голови Добромильської ОТГ Тетяна Терлецька, голова міського осередку “Просвіта” Михайло Храпко, очільник правозахисної організації “Меморіал” Антон Добрянський, інтелігенція міста та усі небайдужі мешканці Старого Самбора.

Розпочалися урочистості із вступного слова та благословення Преосвященного Владики Ярослава, який також розповів присутнім про передумови та історію укладання Берестейської Унії. Єпископ наголосив, що історія УГКЦ є тисячолітньою, а підписання Унії було зумовлене бажанням єпископів зберегти національну ідентичність нашої Церкви, зупинити як її латинізацію так і захоплення Московією. “Ми прийшли у єдність зі своїми принципами”, - наголосив владика, додавши, що наша Церква завжди була з народом, мала свою душу, то ж і Боже провидіння не дало в різних періодах історії знищити чи асимілювати її. Відроджувалася Церква - відроджувалася душа нації - відроджувалась нація.

Професор Олег Турій представив присутнім виставку присвячену 75-літтю Львівського псевдособору “Нічого таємного, щоб не стало явним”. Вчений доступно та цікаво описав кожен етап проведення псевдособору, розповів про таємні документи КДБ, які відкрили усю правду про спецоперацію радянської влади задля знищення греко-католицької церкви. Як наголосив професор, ми згадуємо цю трагічну дату в історії УГКЦ не для того, щоб осуджувати тих, хто підписав незаконне рішення псевдособору, а для того, щоб зрозуміти чому ці події відбулися і зробити все, щоб більше вони ніколи не повторилися.

Під час другої частини урочистої академії відбулася мистецько-концертна програма “Щоб служити розвоєві нашої співочої культури”, яка була представлена Заслуженою капелою України “Трембіта” та присвячена 130-літтю товариства “Український боян”.

Ведуча програми Марія Христинич натхненно розповідала про історію найстаршого українського хорового колективу, його видатних засновників та учасників, долю товариства та співпрацю з греко-католицькою церквою. Учасники капели “Трембіта” презентували усе багатство української співочої культури: співані молитви, музичні твори на вірші Тараса Шевченка, народні та сучасні пісні як акапельно, так і в супроводі оркестру. Завершилася мистецька програма вітальним словом автора проекту та його ідейного засновника Михайла Перуна.

“Пам'ять людська зберігає як радісні, так і сумні події нашого життя. На початку вечора ми згадували темні сторінки нашої історії але закінчили світлими барвами музики, бо саме так “через терни до зірок” складалася доля нашої Церкви”, - пояснив ідею та тематику урочистої академії у своєму заключному слові о. Михайло Николин.

Він подякував усім присутнім за увагу, подарував запрошеним гостям книги про Старий Самбір, а також окремо висловив подяку тим, хто підставив плече у організації урочистостей. А це: голова Старосамбірської ОТГ Ігор Трухим, заступник директора гуманітарного відділу Старосамбірської міської ради Ігор Піхо, заступниця голови Добромильської ОТГ Тетяна Терлецька, активні парафіяни, які зробили все, щоб святочна академія відбулася належним чином.

Бурхливими оплесками дякували усі присутні о. Михайлу за його ентузіазм, ініціативу та організацію святкового заходу. Закінчилася урочиста академія спільним виконанням “Боже великий, єдиний”.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ і Пресслужби СДЄ

 

Теми: Ярослав (Приріз), Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори