SDE

У м. Самборі владика Ярослав освятив після оновлення храм св. Андрія Первозванного [фото]

12 січня 2022
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  9 січня, у неділю після Різдва Христового, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, освятив після оновлення храм св. Андрія Первозванного в м. Самбір. У співслужінні о. Богдана Добрянського (декана Самбірського), о. Миколая Витівського (адміністратора парафії) і священиків Самбірського деканату владика Ярослав відслужив Божественну Літургію.

 

Під час проповіді єпископ зауважив, що в різдвяні дні християни наближаються до незбагненної таємниці - втілення відвічного Бога-Слова, - яка об’явилась нам через народження Господа нашого Ісуса Христа. "Небесний Отець змилувався, і Слово тілом стало, а Діва народила Бога, що став людиною. Зоря сповіщає, мудреці поклоняються, пастухи дивуються, створіння ж радується. Разом з усім створінням радіємо і ми, вихваляючи Боже Дитятко в урочистих богослужбових відправах, в колоритних народних обрядах, чудово-гарними піснями-колядками", - зазначив єпископ.

Проповідник зауважив, що в східній традиції відразу після Різдва Христового християни соборно прославляють Пресвяту Богородицю, оскільки Вона породила Божого Сина, тоді як пам’ять святого Обручника Йосифа, а також царя Давида та Якова брата Господнього вшановується у найближчу неділю. "Таким чином неділя по Різдві Христовому пригадує нам осіб, що мали близьке відношення до Христа: царя Давида, що став Його праотцем, святого Йосифа, що Ним опікувався від народження, Якова, що разом з Ним зростав та став вірним Його послідовником", - наголосив єпископ.

Відтак владика Ярослав додав, що народження Ісуса і всі наступні події, які оповідають нам Євангелисти, Пресвята Богородиця сприймала як Боже слово, звернене безпосередньо до Неї, як виразну Божу волю, об'явлену Їй у Благовіщенні, як завдання поручене Їй небесним Отцем. ""Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову" - це своє зобов'язання Вона повторяла раз-у-раз, у хвилинах найбільшої радості, коли милувалася пречудним виглядом Дитятка, коли приймала привітання убогих і щирих пастирів, пізніше щедрі дари мудреців зі Сходу. Так само повторяла їх і в тривожних, важких, а навіть трагічних моментах свого життя, коли почула вістку, що безбожний цар Ірод хоче погубити Ісуса, в часі втечі до Єгипту у втомі, без жодних засобів до існування, вкінці стоячи під хрестом із заповідженим мечем, що прошив її пречисту душу, і споглядаючи на Сина, що в найбільших болях довершував кроваву жертву за відкуплення грішного людського роду",- сказав єпископ.

За словами проповідника, Пресвята Богородиця – Божа Слугиня – виконала свій обов'язок до кінця, у найдосконаліший спосіб, подаючи нам найвищий зразок вірності Богові, праведності і святості. Тож владика Ярослав закликав вірних з новою силою довіри і в різних обставинах покладатися на Бога, для Якого все – час, місце, події – не є нічим іншим, як способом об’явити повноту своєї любові до кожного з нас.

Після завершення богослужіння єпископ привітав вірних з освяченням оновленого храму. "Ви оновили цей храм рукотворний, щоб він допомагав нам розбудовувати храм нерукотворний. Апостол Павло називає людину «храмом Духа Святого» (пор. 1Кор.6, 19). Ці духовні храми людських душ сьогодні потребують бути оновленими, бо у минулому столітті вони були десятиліттями нищенні комуністичним режимом, а у ХХІ ст. наражаються на не меншу небезпеку зі сторони невидимого ворога, який підступно намагається вбити в людській душі все святе, стираючи грань між добром і злом, пропагуючи вседозволеність, споживацтво та гедонізм", - наголосив владика Ярослав.

Архиєрей додав, що в храмі християнин подорожує сторінками Святого Письма, вслухаючись у повчання Христа, який промовляє до нас через проповіді та гомілії священнослужителя. "У ньому ви як учні в Емаусі (Лк.24, 30-31), пізнаватимете Христа при ламанні Євхаристійного Хліба, яке здійснюватиметься на щойно освяченому Престолі", - промовив до вірних єпископ.

Відтак владика Ярослав висловив щиру вдячність усім, хто брав участь в оновленні храму. "Велике спасибі о. Миколаю Витівському, який тут трудився всі ці роки і який сьогодні святкує свій ювілей уродин. Велике спасибі, церковній громаді, яка у нелегкі часи
економічної розрухи взялися за благородну справу оновлення Божого храму. Нехай цей храм буде місцем нашої постійної зустрічі з Богом. А на цій духовній дорозі нехай нас супроводжує Марія – Одигітрія, Путеводительниця, яка провадить наш народ і цілу Церкву назустріч Господеві", - побажав архиєрей.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори