SDE

Владика Ярослав: Віра – це пізнання Бога через безнастанне та необмежене довір’я до Його Особи і вірність до Нього

04 квітня 2022
Друк E-mail
3 квітня, у 4-у неділю Великого посту, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання адресує нам важливе повчання Христа: «Все можливе тому, хто вірує» (див. повний текст проповіді). "Спаситель підкреслює необхідність віри для духовного життя у Бозі і з Богом, тому що без неї немає зв'язку з єдиним джерелом життя і духовної сили – з Господом", - наголосив проповідник.

Єпископ зауважив, що протягом століть у деяких людей склалось розуміння віри, яке часто не відповідає її сутності. "Слово віра позначає різні речі. Її первинна суть – довір’я, вторинна – вірність... Віра – пізнання Бога через безнастанне та необмежене довір’я до Його Особи і вірність до Нього, завдяки чому ми спроможні сказати що-небудь про Господа", - пояснив владика Ярослав. За словами єпископа, під вірою слід розуміти довір’я, вірність передусім до Особи Бога, Живого Господа, і лише згодом – до тез чи правд, які Всевишнім були об'явлені. "Коли ми повністю й безмежно довіримося Йому, тоді, як харизму, отримаємо незмінну переконаність у навчанні про Бога, нас і світ, яке походить від Пресвятої Трійці", - додав проповідник.

Далі владика Ярослав назвав дві речі, які зміцнюють довіру до Бога. "Першим середником укріплення віри є безпосереднє звернення до Бога з просьбою, щоб Він скріпив нашу віру. Йдеться про щиру і витривалу молитву. Адже протягом нашого життя ми часто досвідчуємо ситуацію св. Петра, котрий йшов по морю, але в певному моменті, побачивши довкола себе розбурхані хвилі, затратив з очей Господа і почав потопати", - пояснив проповідник. Коли нас поглинають життєві обставини, затоплюючи в морі сумнівів і страху, треба молитовно кликати разом з Петром: «Господи, рятуй мене; Господи, поможи моєму невірству, укріпи мою віру!».

Крім того, нашу віру зміцнює переконання на власному досвіді щодо правдивості того, в що віруємо. "Завдяки частій, уважній та зосередженій молитві у Святому Дусі досвідчуємо особисту зустріч із Богом. Таке пережиття Його діяння у власному житті є не лише необхідною умовою зростання у вірі, але також і свідченням про цю віру іншим", - зазначив єпископ. Святе Писання постійно звертає увагу на особисте досвідне переконання.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори