SDE

Владика Ярослав відвідав парафію с. Бісковичі на Самбірщині [фото]

27 червня 2022
Друк E-mail
Фото Сніжани ЩУР
26 червня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, здійснив душпастирські відвідини парафії с. Бісковичі на Самбірщині. У цей день вірні святкували 30-ліття першої Божественної Літургії після виходу УГКЦ з підпілля і 25-ліття освячення місцевого храму. Єпископу співслужив о. Богдан Добрянський, декан Самбірський, о. Тарас Войтко, адміністратор парафії, і священики Самбірського деканату. 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання описує перші дні прилюдного месіанського служіння Сина Божого (див. повний текст проповіді). "Дізнавшись про ув’язнення Іродом Йоана Хрестителя, Ісус Христос вперше виступив зі словами: «Покайтеся, бо Небесне Царство близько». Після цієї проповіді відбулось покликання чотирьох рибалок – Петра, Андрія, Якова та Йоана до апостольського служіння. Коли Ісус проходив вздовж Галилейського озера, про що розповідається у сьогоднішньому Євангелії, Петро й Андрій, а також сини Заведея вже знали Ісуса", - зауважив єпископ.

Проповідник звернув увагу вірних на євангельські слова: «Ісус побачив…» (пор. Мт. 4,21). "Погляд Ісуса охоплював і багатьох інших людей, які там були, але щодо цих братів-рибалок Його погляд стає для них вибранням і покликанням. Це покликання відбувається під час щоденної праці цих людей. Ісус не говорить їм змінити професію, а тільки об’єкт ловитви, однак це буде тільки в майбутньому", - зазначив владика Ярослав. Щоб це здійснилося, галилейським рибалкам потрібно буде слідувати за Ісусом, щоб навчитися від Нього проголошення Царства Божого. "Таким чином покликання перших учнів відбувається у чотири етапи: побачив; покликав; залишили все; пішли слідом за Ісусом. Два перших кроки стосуються – Бога, два інші – людей", - додав архиєрей.

Крім того, владика Ярослав наголосив, що покликанню учнів передує Божий погляд. В грецькому оригінальному тексті слово «побачити» означає доконану дію і походить від слів «пильно дивитись», «шукати». "Бог дивиться інакше, ніж ми. Людям впадає у вічі зовнішнє, а Бог бачить внутрішнє. Він бачить свій образ в людині. Він бачить, ким ми могли б бути. Ісус дивиться поглядом любові і глибокої довіри", - додав архиєрей.

Єпископ додав, що люди бачили у євангельських рибалках звичайних людей, а Ісус побачив у них своїх друзів – апостолів, попри їх людські слабкості й упадки. "Апостоли були покликані, щоб після Вознесіння Господнього продовжити справу спасіння людського роду, яку започаткував Ісус Христос через своє воплочення, народження, хресну смерть та воскресіння. Саме ця ціль – спасіння людства – проходить основною віссю через все земне життя Сина Божого та через ціле Священне Писання", - сказав у підсумку владика Ярослав.

На завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Тарасу Войтко, о. Богдану Добрянському та всім священнослужителям, які служили в храмі св. Йосафата. Єпископ зазначив, що Божий храм був і залишається духовною святинею, місцем Божої присутності, домом молитви, школою духовної ідентичності та української національної свідомості. "Немає більшої виховної сили, ніж сила Церкви в якій діє сила Божа. То вона, виховує народ та вщеплює у душу людини ті християнські чесноти, які зроблять з неї доброго і мудрого громадянина", - наголосив владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Сніжани ЩУР

 

Теми: Ярослав (Приріз), Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори