SDE

В Старому Самборі вшанували 160 -ти річний ювілей каплиці Євхаристії та 30-тиліття відновлення богослужінь [фото]

26 червня 2022
Друк E-mail
Фото Віталій СКИПАКЕВИЧ
“Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені і Я облегшу вас” (Мт 11,28). Незважаючи на жахливі страхіття, які здійснюються ордою-московією 120-тий день на українській землі-житниці Європи, Божий люд продовжує просити небесного захисту та не перестає молитися за мир в Україні. Тож чисельно зібрався 23 червня 2022 р.Б в Старому Самборі по вул. Дрогобицькій до каплиці Пресвятої Євхаристії, де Святою Літургією було вшановано торжественне поклоніння Пречистим Тайнам Тіла і Крові Господа Нашого Ісуса Христа.

Празничну літургію очолив о. Михайло Николин, декан Старосамбірський (УГКЦ) у співслужінні о. Ігоря Подана, сотрудника храму святого Миколая (УГКЦ) та о. Василя Ігнатиша, пароха с. Стрільбичі (ПЦУ). Мелодійним солов'їним співом супроводжував богослужіння церковний хор “Дзвони Старого Міста” (регент Надія Копач).

З нагоди 30-ти ліття відбудови і освячення зруйнованої каплиці Євхаристії гомілію виголосив о. Василь Ігнатиш. На прикладі улюбленого учня Ісуса Христа апостола Івана священник пояснив одну з головних заповідей Христа - “Любіть свого ближнього як самого себе”, з гіркотою зауваживши, що наш східний сусід забув оцю заповідь і вже 120-тий день знищує і руйнує мирні міста і села, намагаючись їх завоювати. Також о. Василь розповів вірянам про Пресвяту Тайну Євхаристії, яку заснував сам Ісус Христос.

Наприкінці Літургії за традицією свята, відбувся обхід навколо каплиці зі святими Тайнами з благальною піснею — суплікацією, читанням Євангелія на чотирьох сторонах світу та посипанням дороги перед Святими тайнами пелюстками троянд.

Подячне слово виголосив о. Михайло Николин, згадавши будівничих, жертводавців і благоукрасителів цієї каплиці упродовж 1862-1960 рр, де вірні протоптували стежину, складаючи подячні і благальні молитви під час двох світових війн, аж до приходу більшовицького панування.

“З пробудженням доби національного і духовного відродження восени 1990 року наші будівничі, блаженної пам'яті Іван Душний і Адам Гащишин, закотивши рукави, розпочали відбудову каплиці, заклавши фундамент. Очевидці свого дитинства, вони точно вказали на котрому місці стояв вівтар. А рівно 30 років тому, 21 червня 1992 р у відновленій каплиці було велелюдно відслужена перша свята Літургія, очолювана священниками обидвох конфесій” - розповів о. Михайло.
З нагоди ювілею відновлення каплиці після Літургії відбулася панахида за усіма будівничими, жертводавцями, а також священнослужителями, які відправляли у цій каплиці, а тепер моляться за свої парафії перед Престолом Божим в Царстві Небесному.

Завершилося святкування водосвяттям і окропленням свяченою водою. А старшокласники та педагоги школи с. Стрільбичі подарували присутнім літературно-музичну композицію, де поезією та піснею прославляли Христа.

Віталій СКИПАКЕВИЧ

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори