SDE

Владика Ярослав: "Слово Боже - це передусім звернення Бога, люблячого Батька, до людини – Свого творіння

07 листопада 2022
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
6 листопада владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.  

 

Під час проповіді владика Ярослав пояснив вірним значення Притчі про сіяча, яка містилась в недільному євангельському читанні (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, значення цієї притчі для духовного життя християнина у великій мірі залежить від того, що ми розуміємо під цим Словом. "Слово Боже - це передусім звернення Бога, люблячого Батька, до людини – Свого творіння", - зауважив владика Ярослав.

Відтак єпископ зазначив, що у притчі Христос порівнює Слово Боже до зерна, яке сіється, а грунт означає внутрішню диспозицію людей. "Зростання Царства Божого залежить, згідно з Ісусом, також і від нас, бо вільна людська воля, несе відповідальність за це зростання. Зерно можуть потоптати люди, видзьобати птиці, заглушити терня", - пояснив проповідник.

Образ Слова як Зерна відкриває людям кенозис – сходження самого Бога, Який з любові до людини у Воплоченні стає вразливим аж до смерті і то хресної. "Також у притчі нас вражає до певної міри щедрість Сіяча – він не жаліє зерна, а сіє всюди. Бог не нав’язує нам своє слово, Він нам його пропонує", - додав владика Ярослав. Тому Господь знову і знову виходить сіяти своє Слово широко, вдосталь і щедро для кожної людини яка покликана Богом до життя вічного.

Відтак владика Ярослав пригадав вірним слова св. пророка Ісаї, що каже: «Як дощ і сніг сходить з неба і не повертається туди, але напуває землю, щоб вона родила й ростила та давала насіння тому, хто її обсіває, і хліб тому, хто їсть, отак і моє слово, що виходить у мене з уст, не повертається до мене порожнім, але чинить те, що я хочу, довершує те, за чим я його вислав» (Іс. 55,10 – 11). Цими словами Пророк показує, що Слово Боже є дієвим, здатним давати життя і його утримувати. 

Христос є присутній у Слові Отця. "Він сам особисто промовляє до людини в різний спосіб: через слухання Слова Божого, читання, внутрішнє натхнення, споглядання, висновки із різних обставин життя", - наголосив владика Ярослав, закликавши вірних звернути увагу на те, чи вміємо ми вслухатись у Боже Слово. "Звернімо увагу на те, як ми слухаємо? Як слухаємо ми Слово самого Господа? Як слухаємо ми один одного? Як слухаємо ми голос нашої совісті? В нашому житті слухання має дуже важливе значення. Вміння слухати – це велике мистецтво, через слухання ми отримуємо мудрість і знання", - сказав у підсумку владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори