SDE

Владика Ярослав: Богові приємний піст, який поєднується з молитвою і знаходить своє автентичне вираження у милостині [фото]

28 лютого 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
26 лютого, у Неділю сиропусну, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, в м. Самбір. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Євгену Карпінцю.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що в Сиропусну неділю християни вступають у благодатний час Великого посту (див. повний текст проповіді). "Нинішнє євангельське читання безпосередньо впроваджує нас у Велику Чотиридесятницю, подаючи критерії посту, який подобається Господеві: прощення, щирість та милостиня", - зазначив єпископ.

Проповідник зауважив, що Ісус вчить постити перед Богом і зовнішніми ознаками не виявляти свій піст перед іншими. Своє навчання Він подає як сповнення Закону і пророків. "У біблійному розумінні піст насамперед є виявом навернення до Бога та послуху Його волі. Пророки критикували фарисейський піст, бо він часто ставав формальністю, тому вони наголошують на праведних вчинках та братній любові", - зазначив єпископ.

Відтак владика Ярослав запропонував вірних роздумати над словами пророка Ісаї: «Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливости розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати, з голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись. Тоді візвеш, і Господь відповість, ти крикнеш, і він скаже: - Ось я! Коли ти викинеш із-посеред себе утиск, перестанеш погрожувати пальцем і безбожно говорити, коли голодному ти віддаси хліб твій, наситиш пригніченого душу, тоді засяє твоє світло в пітьмі, тьма твоя буде, немов південь» (Іс. 58,6-10).

Далі проповідник зауважив, що Богові приємний піст, який поєднується з молитвою і знаходить своє автентичне вираження у милостині, допомозі бідним. "Піст, молитва та милостиня – це підвалини, на які спираються наші відносини з Богом та ближніми. Ісус наголошує, що вони мають бути щирими, без лицемірства", - зазначив єпископ. У протилежному випадку християнин ризикує знецінити піст так, як це робили книжники і фарисеї.

Крім того, єпископ зазначив, що учні Христові мають насамперед боротися з лицемірством. "Піст повинен стати наверненням та наближенням до Бога, а не пошуком слави від людей. Не розголошувати – це справжня риса доброго вчинку, який є по-справжньому добрий лише тоді, коли випливає з любові до Бога та ближнього. Піст на показ не принесе користі", - додав проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав ієрея Євгена з отриманням благодаті тайни священства і подякував усім, хто супроводжував його на духовному шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Дрогобицької духовної семінарії

  

Теми: Ярослав (Приріз), свячення

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори