SDE

Владика Ярослав: Ми пізнаємо Христа тоді, коли Він об'єднується з нами у спільноті пасхальної трапези – Євхаристії [фото]

02 травня 2023
Друк E-mail
Фейсбук сторінка ДДС
30 квітня, в неділю жінок-мироносиць, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Олегу Бережанському і бр. Івану Злупку, випускникам Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді єпископ зазначив, що недільне євангельське читання розповідає про те, як двоє учнів Христових, Лука і Клеопа, не розпізнали по дорозі до Емаусу в подорожньому воскреслого Ісуса (див. повний текст проповіді). "Воскреслий Христос, якого вони не розпізнали, пристає до них під час подорожі і вияснює Священне Писання, зокрема те, яким чином Пасха Нового Завіту була передбачена в старозавітньому «переході» від єгипетського рабства до свободи. За діянням новозавітнього Агнця Божого, Який бере на себе гріхи світу – через Ісуса Христа, нашого Спасителя, стається перехід від смерті до життя", - сказав проповідник.

По дорозі до Емаусу Ісус вияснює учням Писання, оскільки багато подій Старого Завіту по пророчому провіщають події новозавітньої Пасхи, Тайної Вечері, Голготи і Воскресіння. "Ці передбачення залишилися б невиконаними, якби події Єрусалимської Пасхи не відбулися свого часу – в час і спосіб, передбачений Богом. І все ж учні Ісуса не відразу розуміли правдивий сенс і глибоку істину того, що саме сталося з їхнім Учителем в таких драматичних і страшних обставинах, під час юдейського свята Пасхи. Їм важко було повірити в усе, «що були пророки оповіли» (Лк. 24,25)", - зазначив владика Ярослав.

Відтак єпископ зауважив, що Воскреслий Господь на шляху до Емаусу відкрив учням очі на діяння Бога в історії заради порятунку людей і запалив їхні серця, об’явивши їм справжню суть Писання. "Але вони впізнали Його тільки за знаком ламання хліба. Цим знаком напередодні своїх страждань Він висловив свою любов до кінця, до хресної жертви, і встановив таїнственну пам'ять про свою смерть. Коли ж Він повторив його перед Лукою і Клеопою, «тоді відкрилися в них очі, і вони його пізнали»", - зауважив владика Ярослав. Це, за словами проповідника, означає, що ми пізнаємо Христа перш за все тоді, коли Він об'єднується з нами у спільноті пасхальної трапези – Євхаристії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Дрогобицької духовної семінарії

 

Теми: свячення, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори