SDE

Блаженніший Святослав у Дрогобичі: Сьогодні ми дякуємо за перші три десятиліття плодів Духа Святого, які Господь Бог вилив на наш народ через Самбірсько-Дрогобицьку єпархію

05 червня 2023
Друк E-mail
Блаженніший Святослав
5 червня, у Понеділок Святого Духа, на подвір’ї Катедрального собору Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич, Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, відслужив подячну Божественну Літургію з нагоди 30-ліття створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Предстоятелю співслужив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, єпископи Священного Синоду УГКЦ та численне духовенство єпархії. Участь в молитві взяли тисячі вірних та представники органів державної влади.

 

Під час проповіді Блаженніший Святослав зазначив, що в дні П’ятидесятниці ми по-особливому відчуваємо великий Божий задум про людину і світ. «Ми відчуваємо присутнього між нами Духа Святого як нашу особисту животворчу силу, яка все те, що є немічне робить незламним і непереборним все те, що є зранене, зціляє. Ми тішимось між нами присутністю Духа Святого, який в серці Церкви Христової кличе всіх людей всіх народів до єдності у Дусі Святому», - наголосив Предстоятель.

Глава УГКЦ навів слова св. Іренея Ліонського, які підкреслюють суть дії Святого Духа: «Як не можуть крупинки муки створити єдиного тіста, а відтак дати хліб, так само і людство не може бути наново скликане у єдність людського роду, зліплене у це містичне тіло Христове як тільки силою і діянням Святого Духа». За словами проповідник, святкуючи свято П’ятидесятниці, ми - Церква Христова – святкуємо наше народження як спільноти духоносних людей. «Тому кожне свято П’ятидесятниці є святом народження Церкви, а кожного року, святкуючи його,  ми переживаємо відродження, підсилення, освячення, нове натхнення, яке подає нам, як каже наша церковна молитва, “таїнственний Гість милий для нашої душі”», - зазначив Блаженніший Святослав.

Відтак, говорячи про 30-літній ювілей створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Предстоятель пригадав, як був учасником події, коли у Дрогобичі зачитували Патріарший декрет про заснування єпархії. За словами проповідника, на нього враження справила фраза, якою розпочинався цей документ: “Сподобалось Духу Святому і нам…”. Це були слова з першого Апостольського собору в Єрусалимі, яким Христові апостоли звертались до християн в Антіохії. Використовуючи ці слова 30 років тому, наші владики хотіли підкреслити, що подія створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії була приємною Духові Святому, Який у той час почав збирати воєдино розсіяних по обличчі всієї землі розсіяних Божих дітей.

Далі проповідник зазначив: «У тих роках ми з вами, дорогі отці, були свідками воскресіння нашої Церкви, як ця Церква-Мучениця виходила з підпілля, відбудовувала свої структури. Як багато ми зустрічали тоді перешкод, різних створених совєтською владою псевдоструктур, які займали наші храми, щоб, боронь Боже, греко-католики не відбудували свою спільноту. Але тоді сподобалось Духові Святому і нам, щоб всі ті перешкоди ми подолали».

Відтак Предстоятель пригадав, як тоді семінаристам Львівської духовної семінарії пояснювали єпископський герб владики Юліяна Вороновського, тодішнього ректора семінарії і першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії. На гербі був зображений пелікан, який годує своїх пташенят. «Ми питали себе: а чому саме пелікан? І нам пояснили, що, коли пелікан не має чим нагодувати своїх дітей, він розриває свої груди і годує їх своєю кров’ю. Це був образ цього першого єпископа цієї новоствореної нашої єпархії, який собою, своїм смиренномудрієм, як духоносна людина єднав в одне Христове тісто усіх тих, кого Христова Церква повірила його душпастирській опіці», - сказав Блаженніший Святослав.

За словами Предстоятеля, святкування 30-літнього ювілею Самбірсько-Дрогобицької єпархії ставить перед нами важливе запитання: що означає цей ювілей для нас, для тієї України, яка стікає сьогодні кров’ю і бореться за своє право на існування? «Яку місію, яке завдання сподобалось Духові Святому дати нам, сучасному поколінню віруючих християн-українців, нам, владикам, які так чисельно сьогодні сюди прибули. Який Божий задум Господь Бог повіряє здійснити вам, дорогі отці, вам наше преподобне Богом благословенне монашество?» - запитав проповідник.

Блаженніший Святослав пригадав, як рік тому, коли перед початком російського вторгнення в Україну з Києва евакуйовувались дипломатичні представництва, виїжджали бізнесмени, багато людей запитували його як молитись в цей тривожний час. Тоді, за словами Блаженнішого, стало зрозумілим, яке питання слід ставити Богові у молитві: “Боже, а для чого Ти нас воскресив? Для чого ти нас вивів з підпілля? Для чого ти Духом Святим відбудував життя нашої Церкви в Україні? Щоб знову нас знищити? Щоб знову віддати нас на поталу російському смертоносному агресорові?”. «На це питання ми сьогодні отримаємо дуже глибоку відповідь. Господь Бог воскресив нашу Церкву, Йому сподобалось Духом Святим творити нові єпархії, нові структури саме для того, щоб, можливо, сьогодні ця Церква стала ядром і силою України», - наголосив Блаженніший Святослав.

Наприкінці проповіді Предстоятель привітав владику Ярослав з 60-літнім ювілеєм. «Владико, ми вітаємо Вас з тим вашим ювілеєм і просимо в Господа Бога, щоби та мудрість, та сила, з якою ви сьогодні промовляєте до українського серця, ніколи вас не покидала. Будьте тим духоносним апостолом, через якого сьогодні Господь хоче уловити усю Свою Вселенну!» - побажав Блаженніший Святослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував Блаженнішому Святослав, єпископам, духовенству, монашеству й усім присутнім на богослужінні за спільну подячну молитву. Звертаючись до Предстоятеля, владика Ярослав сказав: «Дорогий наш Патріарше Святославе, дозвольте мені від імені численного нашого духовенства, багатотисячного Божого люду сьогодні в їхньому імені щиро Вам подякувати, що Ви стояли і стоїте разом з Богородицею-Орантою під хрестом України, будучи голосом народу, який стікає кров’ю, свідком ран народу для дипломатії різних країн, розповідаючи про Бучу, Маріуполь та інших місця, де окупант глумився над нашим народом. Ви їм відкривали очі і вони вже повертались до своїх країн і народів вже іншими людьми переживши оцей досвід Божої сили».

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Григорій (Комар), Ярослав (Приріз), Блаженніший Святослав

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори