SDE

Владика Ярослав: Постава Йона Хрестителя – це постава пророка

12 липня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
7 липня, у свято св. Йоана Хрестителя, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час Літургії єпископ уділив священичі свячення диякону Івану Злупку.

 

Розпочинаючи проповідь, владика Ярослав зазначив, що Церква присвячує св. Йоану Хрестителю декілька днів у літургійному році, оскільки він є найбільшим серед пророків, особою, в якій сповнився пророчий уряд Старого Завіту (див. повний текст проповіді). "Лише Йоан Хреститель бачив Того, про Кого пророкували пророки і міг торкнутися своєю рукою Його голови", - сказав проповідник.

Про майбутню місію св. Йоана Хрестителя пророкував архангел Гавриїл, кажучи: «Багато з його народження радітимуть; бо він буде великий в очах Господніх; не питиме ні вина, ні напою п'янкого, і сповниться Духом святим вже з лона матері своєї, і багато синів Ізраїля наверне до Господа, їхнього Бога» (Лк. 1,14-16). Пророкуючи про служіння св. Йоана Хрестителя, архангел Гавриїл згадує також велику постать з минулого – пророка Іллю: «І сам він ітиме перед ним з духом та силою Іллі, щоб навернути серця батьків до дітей і неслухняних до мудрости праведних, щоб приготувати Господеві народ прихильний» (пор. Лк. 1,17).

Далі проповідник зауважив, що архангел Гавриїл разом із звісткою про народження майбутнього Господнього Хрестителя сповіщає його імя - Йоан. "Ім’я Йоан дивовижним чином вказує на місію і реальність Предтечі. Воно означає «Господь посилає благодать». Таким чином, з дивовижним приходом у світ цієї людини проголошується, що наблизився час благодаті, зичливості, божественної любові", - пояснив проповідник. Єпископа додав, що вже сам прихід Хрестителя у світ як малої дитини, не кажучи вже про його майбутню діяльність і проповідь як дорослого чоловіка, сповіщають світові: Господь посилає своєму народові благодать, ласку, спасіння. Він зглянувся над ним і послав йому Спасителя – Ісуса Христа.

Відтак владика Ярослав наголосив, що постава Йона Хрестителя – це постава пророка. "Ми знаємо і часто називаємо його як пророка. Але Христос нам говорить, що Йоан більше ніж пророк", - сказав єпископ. Йоан Предтеча народився у священичій сім’ї. Окрім того, що його батько Захарія священик, також і мати Хрестителя – Єлисавета ­– з дочок Арона (Лк. 1,5), тобто зі священичого роду. "Тому Йоан Хреститель продовжує це старозвітнє священиче служіння, але щоб вказати на Того, чиє священство є вищим, вічним, за чином Мелхіседека", - додав єпископ.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав ієрея Івана з прийняттям тайни священства, а також подякував його батькам, духовним наставникам і всім, хто товаришував йому на духовному шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: свячення, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори