SDE

Владика Ярослав: Тільки Господь спроможний відпустити людський гріх і розірвати його окови

12 липня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
9 липня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час Літургії єпископ уділив священичі свячення диякону Олегу Бережанському.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання розповідає про те, як Ісус прибуває до Гадаринського краю, територія якого була переважно заселена поганами та асимільованими євреями, які, втім, були в меншості на цих теренах (див. повний текст проповіді). "Таким чином, згадуючи цей географічний регіон, євангелист наголошує на місії Ісуса Христа до поган, котра вповні розвинеться після Його воскресіння", - наголосив єпископ.

Далі владика Ярослав зауважив, що першими, хто зустрічає Христа на цій землі, є біснуваті. "Отці Церкви вважають, що в цих двох біснуватих проявилася природа зла. Передусім, зло завжди поневолює: той, хто чинить зло, стає його невільником. Святий Іван Золотоустий твердить, що два біснуваті – це втілення природи того, хто зветься дияволом, бо саме диявол розділяє, закликає до агресії й ненависті", - сказав проповідник.

Відтак проповідник пояснив наслідки, які приносить в життя людини гріх. "Диявол через гріх спаралізував людину, учинив нездатною до того, до чого вона є сотворена – до чинення добра, гріх учинив людину своїм в’язнем. Але при зустрічі з Господом, коли ми йдемо до Нього зі свідомістю, що тільки Він єдиний є спроможний відпустити людський гріх, розірвати окови гріха, – стається чудо, і про це чудо ми сьогодні чули", - сказав владика Ярослав.

Наприкінці проповіді владика Ярослав наголосив, що з історії про гадаринських біснуватих нам відкривається духовна закономірність: коли приходить Ісус, то зло бентежиться. "Отож не можуть бути разом зло і добро, святе і те, що веде люди до гріха, життя і те, що веде до знищення. Коли Ісус приходить в життя людини, то Він найперше визволяє її від влади злого духа, віддаляє від неї те, що веде її до знищення", - пояснив єпископ.

Проповідник додав, що в ХХ-ХХІ століттях форми біснуватості проявилися в гітлерівсько-нацистському, радянсько-комуністичному, путінсько-рашистському режимах, які знищували цілі народи через війни, геноциди, гулаги, масові депортації, голодомори і т.д. "Але впав нацистський режим, і Європа отримала змогу вільно розвиватися. Коли розвалилася тюрма народів – Радянський Союз, то всіх, хто був у рабстві більшовицької ідеології, Бог також покликав до вільного життя, до свободи. Тому ми знаємо, що й сучасні тоталітарні режими, опановані ідеологією зла, приречені на розпад", - наголосив владика Ярослав.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав ієрея Олега з прийняттям тайни священства, а також подякував його батькам, духовним наставникам і всім, хто товаришував йому на духовному шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

Теми: свячення, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори