SDE

У Катедральному соборі відбулись дияконські свячення

16 липня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
15 липня, у свято Положення Ризи Пресвятої Богородиці, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час Літургії єпископ уділив дияконські свячення брату Тарасу Гринашу і брату Юрію Соболю.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що Свята Церква у своїх богослужіннях підкреслює три найбільші привілеї Пресвятої Богородиці: Її богоматеринство, Її вседівицтво та Її заступництво за нас перед Богом. "Якраз цей третій привілей Божої Матері найбільше припав до серця нашому народові. Наші князі, військо, козаки й гетьмани радо вибирають Пречисту Діву Марію за свою покровительку й опікунку. Заступництво Пресвятої Богородиці стало, мабуть, однією з основних мотивів безмежної любові до Неї християн усього світу", - наголосив єпископ.

Далі єпископ розповів вірним історію свята Положення Ризи Пресвятої Богородиці. У 860 році, коли війська руського князя Аскольда загрожували Константинополю, духовенство міста після всенародного молебна прийняло рішення з хресною ходою, несучи Ризу Богородиці, обійти довкола мурів Константинополя. І сталось чудо. "Руські воїни досить мирно обійшли Константинополь а через деякий час князь Аскольд прийняв хрещення, багато хто з його знаті також прийшов до Церкви Христової", - сказав проповідник.

Відтак владика Ярослав зауважив, що прикладом заступництва Пресвятої Богородиці є весілля в Кані Галилейській. "Тут Богородиця виявляє своє заступництво навіть тоді коли Її про це не просять: «Сину вина не мають». Вона має очі бачити потребу людини і спішить на допомогу, представляє цю трудність Ісусові, таким чином випрошує перше чудо", - пояснив проповідник. Крім того, єпископ додав, що прохання Марії за подружжя в Кані стало для Неї самої підставою для нового розуміння таємниці Божого Сина, важливим моментом дозрівання у вірі та послуху і відмови від себе.

Також проповідник зазначив, що в своєму заступництві Богомати вчить нас правдивої молитви і довіри до Христа – «Все що вам скаже зробіть». "Богородиця вказує нам на дух правдивої молитви, її суть міститься в дуже коротких словах: «Все що вам скаже зробіть»", - наголосив владика Ярослав. За словами архиєрея, уважність – слухання, що мені Бог скаже – Отці Церкви називають успіхом молитви. "Ми молимось щоб пізнати Божу волю, щоб Господь навчив нас молитися, про це просять Ісуса Його учні: «навчи нас молитися»", - сказав у підсумку проповідник.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав диякона Тараса і диякона Юрія з прийняттям тайни священства, а також подякував їхнім батькам, духовним наставникам і всім, хто товаришував їм на духовному шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: свячення, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори