SDE

Відбулася проща до Української Кальварії [фото]

15 серпня 2023
Друк E-mail
Фото Марти ДЗІНДЗЮРИ
[sigplus] Critical error: Image folder is expected to be a relative path w.r.t. the image base folder.13 серпня відбулась загальноєпархіальна проща до Української Кальварії в с. Губичі, що на Старосамбірщині. Урочисту Літургію відслужив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні о. Павла Коляси (декана Добромильського), о. Михайла Николина (декана Старосамбірського), ієромонаха Юстина Бойка, ієромонаха Никодима Гуралюка, о. Євгена Карпінця (адміністратора відпустового місця) та священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Богослужіння молитовним співом супроводжував хор храму св.Андрія Первозванного із Добромиля (регент Надія Яворська).

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що Пацлавська ікона Пресвятої Богородиці та благословенна земля Української Кальварії розповідають нам про непросту історію нашого народу, коли вітрила нашої держави були спущені, коли наша земля перебувала під владою різних окупаційних режимів, а одинокою заступницею та покровителькою українського народу була Пресвята Богородиця (див. повний текст проповіді). "Наші предки йшли на Кальварію з великою вірою в Божу допомогу. Місцева чудотворна Пацлавська ікона – надприродна відповідь і дар Богоматері своїм молільникам", - наголосив єпископ.

Відтак проповідник зауважив, що на древню Українську кальварію паломники прибули у дуже скорботний час війни, яка вже триває півтора року. "Ми прийшли, щоб просити в Богородиці справедливого миру і перемоги для українського народу. Щоб молитися за тих, хто в ці хвилини на передовій, стримує ворога-окупанта, бо завдяки їхній боротьбі жахливі задуми агресора були знищені. Нехай кріплять на дусі захисників України наші молитви, нехай всенародна підтримка додає снаги українським витязям здолати окупанта. Нехай Божа мудрість веде всіх нас дорогами правди, а Божа любов надихає кожного до щирої молитви й щоденної праці на славу Божу та для добра рідного народу", - сказав владика Ярослав.

Роздумуючи на над недільним євангельським читанням, єпископ наголосив: "Вірити в Бога означає поєднати себе з Ним. Поєднати нашу душу, наше тіло, наше прагнення – усе наше єство. Саме те поєднання між людиною і Богом ми називаємо вірою". Владика Ярослав закликав вірних просити в Господа, щоб Він і надалі проявляв свою силу в нашому народі. "За молитвами Пресвятої Богородиці, що прославилась у Пацлавській іконі, занесімо наші молитви до стіп Спасителя за наших воїнів захисників, усіх тих які зараз, жертвують власним життям боронячи нашу Батьківщину. Просімо, щоб Господь укріпив нашу віру у наших щоденних випробуваннях, кажучи: «Вірую, Господи! Допоможи моєму невірству»", - сказав у підсумку проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував усім, хто щороку долучається до організації паломництва до Української Кальварії, а також всім прочан, які чисельно цьогоріч взяли участь у богослужіннях.

Додамо, що напередодні, 12 серпня, перед Великою вечірнею на першій стації Кальварійської Хресної Дороги, у каплиці св. Йосафата Кунцевича, було освячено ікону св. Йосафата з нагоди 400-х роковин мученицької смерти святого. Потім у храмі Воскресіння Господнього с. Губичі, де знаходиться Пацлавська чудотворна ікона Богородиці, було відслужено Велику вечірню з литією. Її очолив о. Михайло Олійник, автор книги “Пацлавська Кальварія і чудотворна ікона Богородиці”, яка вийшла у світ напередодні прощі до Української Кальварії. Молитовний спів вечірні, уже традиційно, очолили співці із с. Залужани. Після Вечірні усі молільники процесійною ходою з Пацлавською іконою Богородиці вирушили на Українську Кальварію до “Пастушкової” церкви у лісі, де відслужили молебень до Богородиці, явленої у Пацлавській чудотворній іконі.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин - Марта Дзіндзюра

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - http://www.sde.org.ua/images/stories/events/2023/jul/gub 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Добромильський деканат, Губичі

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори