SDE

Владика Ярослав: Петрова Церква збереже неушкодженими всіх, хто довіряє її Керманичу – Господу

08 жовтня 2023
Друк E-mail
Владика Ярослав, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький
8 жовтня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання розповідає про те, як Ісус Христос покликав перших учнів: Петра, Якова та Івана – синів Заведеєвих (пор. Лк 5, 1-11) - котрі були рибалками (див. повний текст проповіді). "Ми довідуємося, що рибалки цілу ніч трудилися, однак нічого не впіймали. Неважко здогадатися, який у них був тоді настрій. Напевне, вони не хотіли в той момент бути у центрі уваги і не сподівалися, що серед усіх людей Господь звернеться саме до них", - зазначив проповідник.

Єпископ зауважив, що Ісус Христос звертає Свій погляд на Симона Петра саме тоді, коли той пережив невдачу і розчарування, та розпочинає з ним діалог. "Людська психіка влаштована так, що коли ми переживаємо якусь невдачу чи неуспіх, то бажаємо, щоб про це ніхто не знав, але в таких моментах Бог готовий підтримати нас, розрадити, покликати до чогось більшого", - наголосив владика Ярослав.

Крім того, проповідник зазначив, що у Священному Писанні бачимо, як серед грона Христових учнів чітко виділяється роль апостола Петра. "Саме його човен Учитель вибирає як амвон для навчання народу, що залишається на березі. Цей човен пливе по широкому морі цього світу так, що, коли світ погибає, він зберігає неушкодженими всіх, хто на ньому", - зауважив владика Ярослав.

За словами проповідника, образ цього спасіння бачимо вже в Старому Завіті – ковчег Ноя за потопу зберіг тих, хто повірив Богові, Який промовляв через Ноя. "Так і Петрова Церква збереже неушкодженими всіх, хто довіряє її Керманичу – Господу. І як після потопу голуб приніс до Ноєвого ковчега знак миру (пор. Бут. 7,5 – 8,19), так і після суду – другого приходу нашого Господа, Христос принесе Петровій Церкві радість вічного миру", - пояснив єпископ.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори