SDE

Владика Ярослав: Бог не вимагає від нас чогось, що є понад наші сили та можливості

12 березня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
10 березня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Миколі Германовичу.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що однією з неділь, якою Церква готує нас до Великого посту, є М’ясопусна неділя, котру ще також називають Неділею про Страшний суд (див. повний текст проповіді). Недільне євангельське читання розповідає про прихід Сина Чоловічого у славі. "Його перший прихід був в убогості, а другий буде у славі. Ісус тут постає як могутній Суддя, Цар і Володар, Якого супроводжують ангели небесні та на голос Якого постають усі народи в усіх поколіннях", - зазначив проповідник.

Далі єпископ зауважив, що сцена Страшного суду не є притчею, хоч має багато образів схожих до тих, що у притчах. "«Як же прийде Син Чоловічий у своїй славі…» (Мт.25,31) – тут не йдеться про уявні персонажі, як у притчах, – це буде реально. Йдеться про те, що настане при кінці часів, після того як Євангеліє буде проповідуватися всім народам. Ісус говорить про себе як про Сина Чоловічого, але вже не як про того, хто буде страждати, а як про того, хто прийде у славі. Тоді Христос постане як Цар і Суддя", - пояснив владика Ярослав.

Крім того, проповідник зазначив, що часто люди говорять, що не знають, як любити Бога, як Йому вірно служити? Євангельське читання м'ясопусної неділі дає просту відповідь на це питання – через ближнього. "Бог не вимагає від нас чогось, що є понад наші сили та можливості. Нема потреби витрачати величезні кошти, потрібно лишень бути відкритим на просту поміч людям у їх щоденних справах", - сказав єпископ.

Відтак владика Ярослав пояснив, що подія, яку ми часто називаємо Страшним судом, буде насамперед часом справжнього торжества правди та світла. "Християни покликані очікувати зустріч із Богом не з панічним почуттям страху, а жити правдивою вірою, приправленою ревною та діяльною любов’ю, сповнюючись надією на Боже милосердя та доброту", - зазначив проповідник. У момент останнього Суду ми постанемо перед Богом, Який є сама Краса, Добро та Світло і тільки тоді зрозуміємо наскільки ми нівечили Його образ в нашій душі. "Перед світлом тієї Безмежної любові ми зрозуміємо наскільки ми мало любили. І це може бути гіркий самоосуд та оплакування втраченого", - додав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав ієрея Миколу з отриманням тайни священства. Єпископ також подякував родині, духовним наставникам та усім, хто товаришував ієрею Миколі на дорозі до священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), свячення, Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори