SDE

Владика Ярослав: Хто не має душевного спокою, не може бути дієвим послідовником Ісуса

15 травня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  12 травня, у Томину неділю, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ зазначив, що напочатку недільного євангельського читання ми зустрічаємо вислів: «Тоді прийшов Ісус, став посередині, тай каже Мир вам» (Йо.20.19) (див. повний текст проповіді). "Христові учні зі страху перед юдеями були зібрані за зачиненими дверима в Єрусалимі. Їхні серця були сповнені непевністю і тривогою. Щораз нові повідомлення доходили до них: «Гріб порожній», «Вони Його викрали», … Це все спричиняло ще більше замішання в їхніх умах", - сказав проповідник. Проте увечері, того самого дня, першого в тижня, Ісус приходить до своїх учнів через замкнені двері стає посередині і каже «Мир вам» (пор. Йо.20,19). "Страх і відчай розтанув у світлі Його присутності, в їхньому житті засвітило світло, яке починає щораз сильніше проникати до їхнього серця", - наголосив владика Ярослав.

Далі проповідник зауважив, що Ісус приходить до збентежених учнів і заспокоює їх. "«По середині» нашого розбитого життя, в складних ситуаціях, в часі відчаю, хвороби і горя приходить Господь і змінює події. Євангеліє розповідає нам про чимало складних випадків, коли Ісус Христос приносить надію й оздоровлення людського розбитого життя", - сказав єпископ. Ісус приходить і до нас сьогодні, несучи мир, радість, зцілення і нове життя для всіх, хто вірить у Нього, хто довіряє Йому своє життя.

Крім того, владика Ярослав зауважив, що хоча першими словами Ісуса до переляканих учнів були: «Мир вам», місія Христа є набагато більшою, ніж дарування душевного спокою. Вона включає в себе і душевний спокій. "Хто не має душевного спокою, не може бути дієвим послідовником Ісуса", - наголосив єпископ.

Відтак владика Ярослав звернув увагу вірних на дві речі. "По–перше, джерелом нашого миру є Ісус. Святий апостол Павло говорить: «Він – наш мир» (Еф.2,14). По-друге, ми отримуємо мир від Ісуса і маємо передати його іншим. Він доручає і уповноважує нас бути миротворцями: «Благословенні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мт. 5, 9)", - наголосив проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори